Plava riba zdrava hrana
Autor: Katerina Zgrablić, 4. 11. 2015.
Dana 30. listopada realiziran je projekt prirode i biologije za učenike od 5. do 8. razreda ''Plava riba zdrava hrana'' pod vodstvom učiteljice prirode i biologije Vesne Poropat Medaković.
Učenici 5. i 6. razreda su se upoznali s podjelom i vrstama plave ribe, staništem plave ribe, važnošću poznavanja vrste ribe za ribolov, preradu, hranu i zdravlje ljudi te vanjskim izgledom srdele. Učenici 7. i 8. razreda su se upoznali s unutarnjom građom srdele te u školskom restoranu od nje pripremili paštetu, pržili filete u brašnu i pohali ih. Degustacija ovih delicija bila je upriličena za vrijeme 7. sata za sve učenike i djelatnike.
Plava riba bogata je proteinima, vitaminom D i vitaminima B skupine. Najvažnije je ipak istaknuti omega 3 masne kiseline kao glavni nutrijent plavih riba s povoljnim utjecajem na zdravlje. Plava riba poznata je kao njihov najbolji izvor.
Omega 3 masne kiseline smanjuju razinu kolesterola, poboljšavaju elastičnost stijenki krvnih žila i tako pomažu u regulaciji krvnog tlaka i smanjuju rizik od začepljenja krvnih žila. Odlični su zaštitnici krvožilnog sustava, smanjuju i rizik od nastanka raka debelog crijeva, a imaju i vrlo izražena protuupalna svojstva. Stoga nutricionisti preporučuju dvaput tjedno jesti plavu ribu.