PLAVA RIBA-ZDRAVA HRANA
Autor: Katerina Zgrablić, 27. 10. 2016.
S ciljem osvješćivanja značaja i upoznavanja živog svijeta našeg mora kao izvora zdrave hrane i upoznavanja važnosti pravilne prehrane za zdravlje čovjeka, već dugi niz godina provodimo projekt Plava riba-zdrava hrana koji je sastavni dio našeg Školskog kurikuluma. Ove je godine projekt realiziran 24. listopada.
Učenici su se tijekom projekta upoznali s građom i položajem riba u sistematici životinjskog carstva, proučavali koja je to ''sitna plava riba'' i zašto se tako zove, upoznali distribuciju plave ribe u Jadranskom moru i najpoznatija lovišta po vrstama, pručavali prehrambeno-biološku vrijednost i sastojke ribljeg mesa iz literature, analizirali podatke o količini potrošnje ribe po glavi stanovnika u Hrvatskoj i nekim zemljama, upoznali važnost pravilne prehrane od dojenačke dobi nadalje, važnost poznavanja vrsta riba, procjenjivali kvalitete, čistili ribu i spoznali načine pripreme kao i konzumacije, spoznali važnost ekološkog pristupa i djelovanja čovjeka na more.
Učenici 7. razreda su čistili i filetirali ribu, a učenici 8. razreda su je pržili i izradili paštetu od srdele. Tijekom 5. sata bila je organizirana degustacija za sve učenike.
U znak zahvalnosti za dugogodišnju suradnju i pomoć u ostvarenju ovog projekta na degustaciju su bili pozvani predstavnici tvornice za preradu ribe S.I.C. d.o.o. iz Višnjana gospodin Ivan Đani Stojnić i gospodin Zoran Herak kojima smo uručili Zahvalnice.
Svi trebaju jesti plavu ribu jer je zdrava, bogata Omega 3 masnim kiselinama koje su dobre za srce i krvne žile.