> O školi
> Oglasna ploča
Vijesti
Školski jelovnik
Autor: Maja Zubalić, 19. 10. 2012.
Pravilna prehrana zadovoljava potrebu organizma za dnevnim unosom energije i dovoljnom količinom prehrambenih i zaštitnih tvari koje su neophodne za održavanje fizioloških funkcija organizma i zdravlja. Marenda za učenike od 1. do 5. razreda je u vremenu od 9,35 do 9,50.
PRAVILNIM ODABIROM I KOLIČINOM RAZNOVRSNIH NAMIRNICA PRIDONOSITE OČUVANJU ZDRAVLJA TE MENTALNOJ I TJELESNOJ SPOSOBNOSTI
Marenda za učenike od 6. do 8. razreda je u vremenu od 10,35 do 10,50.
Glavni sastojci hrane i njihova uloga su:
BJELANČEVINE
- potrebne su za izgradnju i održavanje mišića, krvi, kože, kosti i ostalih tkiva i organa tijela
UGLJIKOHIDRATI I MASTI
- osiguravaju energiju, neke vrste masti se koriste za izgradnju pojedinih tkiva i iskorištavanje vitamina
- višak se odlaže u tijelu u obliku masti
VITAMINI I MINERALI
- neophodni su za pravilan rad organizma i održavanje zdravlja
- sudjeluju u izgradnji tkiva i organa - kalcij i fosfor u zubima i kostima, a željezo u krvnim stanicama
VODA
- čini više od 50% mase tijela, zato je treba uzimati u dovoljnim količinama