Republika Hrvatska odlučila je po principima Europske unije od 2013. godine provoditi
Shemu školskog voća kao mjeru koja bi trebala pridonijeti povećanju potrošnje voća i povrća
kod djece u nižim razredima osnovne škole i kroz to:
- promovirati zdrave prehrambene navike s ciljem povećanja udjela voća i povrća u
svakodnevnoj prehrani kako bi se spriječila debljina i bolesti uzrokovane
neadekvatnom prehranom u dječjoj dobi,
-oblikovati prehrambene navike djece i ograničiti unos hrane s visokim sadržajem
masti, šećera i soli,
-omogućiti školskoj djeci dodatni obrok svježeg voća ili povrća.
Nositelj projekta je Ministarstvo poljoprivrede, a u njegovoj provedbi sudjeluju Ministarstvo zdravlja te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.
Raspodjela voća i povrća u okviru Sheme školskog voća u Osnovnoj školi Koprivnički Bregi odvija se svake srijede. Učenici od prvog do četvrtog razreda dobivaju besplatno bez obzira hrane li se u školskoj kuhinji ili ne sezonsko voće ili povrće:mandarine, jabuke, kruške, šljive, breskve, nektarine, trešnje, jagode, rajčice ili mrkve. U utorak 19. studenog učenici trećeg razreda uz pomoć kuharice Danijele Varović i učiteljice Dragice Horvat-Fuček radili su kompot od jabuka, krušaka i mandarina. Pripremili su voće, oprali ga i narezali na sitne komade. Kuharica Danijela im je pomogla u kuhanju kompota. Kada je kompot bio gotov uživali su u njemu.
Učenicu su naučili da se voće osim u svježem stanju može servirati i u kompotu.
Dragica Horvat-Fuček