Čudesni svijet kemijskih osjetila
Autor: Biljana Šalić, 10. 3. 2014.
Dana 5. ožujka 2014. bivši učenik naše škole, a danas poznati znanstvenik, dr.sc. Marko Košiček s Instituta Ruđer Bošković, za učenike osmih razreda održao je prezentaciju o čudesnom svijetu kemijskih osjetila. Tijekom ove zanimljive i poučne prezentacije učenici su naučili nešto više o kemijskim osjetilima-osjetilima okusa i mirisa.
Otkrili smo da osim četiri osnovna okusa - slatko, slano, kiselo i ljuto- postoji i peti okus, umami, kojeg možemo pronaći u gljivama, špinatu, celeru, zelenom čaju... Čovjek je najmanje osjetljiv na slano i slatko, a najosjetljiviji na gorko ( zbog toga što su otrovne tvari najčešće gorkog okusa).
Iz prezentacije smo saznali i mnogo zanimljivih činjenica o osjetilu mirisa. Možemo osjetiti nekoliko tisuća mirisa, zahvaljujući njušnim receptorima koji su otkriveni 1991. godine . Do sada je u čovjeka poznato oko 350 njušnih receptora.
Kako zavarati osjetilo okusa? Učenici su imali priliku sudjelovati u pokusu tijekom kojeg su popili tabletu s ekstraktom bobica biljke Synsepalum Dulcificum nakon čega im se sve gorko, pa i limun kojeg su kušali, činilo slatkim kao med. Razlog tomu je što se proteini iz ove biljke vežu oko receptora okusa i stišću ih, kao što se receptori stišću kada jedemo nešto slatko.
Znanost je svuda oko nas i zanimljivo je otkrivati kako svijet doista funkcionira, a dr.sc. Marko Košiček svojim je predavanjem dokazao upravo to da je znanost- zabavna!
Klara Tomašković, 8.b