preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Ljubo Babić" Jastrebarsko

Login

VOZNI RED

Raspored zvona

   Prije podne
   8:00–8:45–prvi sat
   8:45–8:50–mali odmor
   8:50–9:35–drugi sat
   9:35–9:40–mali odmor
   9:40–10:25–treći sat
   10:25–10:40–veliki odmor
   10:40–11:25–četvrti sat
   11:25–11:30–mali odmor
   11:30–12:15–peti sat
   12:15–12:20–mali odmor
   12:20–13:05–šesti sat
   13:05-13:10 - mali odmor
   13:10–13:55-sedmi/nulti sat

   Poslije podne
   14:00–14:45–prvi sat
   14:45–14:50–mali odmor
   14:50–15:35–drugi sat
   15:35–15:40–mali odmor
   15:40–16:25–treći sat
   16:25–16:40–veliki odmor
   16:40–17:25–četvrti sat
   17:25–17:30–mali odmor
   17:30–18:15–peti sat
   18:15–18:20–mali odmor
   18:20–19:05–šesti sat

 

 

SLUŠAONICA

OD VRTIĆA DO ŠKOLE

MONOGRAFIJA ŠKOLE

KNJIŽNICA ONLINE

SIGURNIJI INTERNET

 

NAGRADA GRADA

Brojač posjeta
Ispis statistike od 12. 1. 2011.

Ukupno: 1682972
Danas: 72

Korisni linkovi

 

Najnovije vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
PČELA, ČOVJEK, MED I VOSAK U TRADICIJSKOJ KULTURI DALMACIJE
Autor: Administrator , 30. 11. 2011.

U holu naše škole postavljena je izložba pod nazivom Pčela, čovjek, med i vosak u tradicijskoj kulturi Dalmacije autorice mr.sc. Dinke Alaupović-Gjeldum konzervatorice Ministarstva kulture u Splitu. Izložbu je postavio gospodin Željko Koritić voditelj pčelarske grupe u Učeničkoj zadruzi Grozdek.


U ovoj izložbi naši učenici mogu vidjeti kako su pčele i pčelarstvo imali značajnu ulogu u prošlosti. Zorno je prikazano i opisano vađenje meda iz debala i panjeva, cijeđenje voska, izrada božićnih svijeća, i mnoštvo drugih detalja povezanih sa pčelama i pčelarstvom.

Potrebno je istaknuti da se u tradicijskoj kulturi pčela držala za svetu i blagoslovljenu životinjicu, pa se tako o pčelama nije govorilo "crkle su" ili "uginule su" nego "umrle su". Poštovanje im se iskazivalo zbog meda koji daju čovjeku, a još više zbog voska od kojega su pravljene svijeće za crkvu i razne crkvene obrede.

Ova izložba ističe pčelarstvo kao granu gospodarstva koja je uz suvremena poboljšanja najduže sačuvala tradicijske osobine. Pod tradicijskim pčelarstvom autorica podrazumijeva pčelarstvo kada pčela sama gradi saće.

Sve priče vezane za pčele, med, košnice, vosak i kolače mogu se vidjeti na ovoj izložbi.

 





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju