Prije podne Poslije podne |
Svake godine tijekom listopada u našoj školi obilježavamo Dane kruha, Dane zahvalnosti za plodove zemlje, Kestenijadu i Dane jabuka. Stoga te aktivnosti provodimo u školi i na izvanučioničkoj nastavi, a u okviru Satova razrednika, Hrvatskog jezika, Prirode i društva, Vjeronauka, Glazbene i Likovne kulture, kao na satovima Tjelesne i zdravstvene kulture.
Obzirom da su naša djeca uključena u izvannastavne aktivnosti Etno - sekcije i Eko- skupine imaju priliku proširiti svoja znanja na eko i etno- radionicama.
Ove smo godine školski projekt započeli sa svečanostima Dana kruha.
Učenici prvog i drugog razreda su uz pomoć učiteljice i kuharice zamijesili tijesto i ispekli peciva za blagoslov i simbolično blagovanje kruha .
Treći i četvrti razred pripremio je bučine sjemenke kojima smo ukrasili peciva.
Zatim su učenici pripremili priredbu pod vodstvom vjeroučiteljice Martine Rubinić u kojoj su recitirali i pjevali prigodne pjesme.
Svetojanski župnik Josip Gonan rado se odazvao našem pozivu i blagoslovio kruh . Poučio je učenike kako trebamo zahvaliti Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine bili podareni.
Idući dan krenuli smo u šumu. Unatoč kišovitom vremenu , nabrali smo dosta kestena i upoznali mnoge jestive i nejestive šumske plodove. U dobrom raspoloženju, vratili smo se u školu, ukrasili strehu vezancima i uz pomoć naših teta spremačice i kuharice uživali u pečenim kestenima.
Potaknuti ljepotom prirode uredili smo kutak jeseni i izradili jesenka od buče, a na panoe u učionicama izložili likovne radove s etno i eko- motivima.
Neizostavan je bio i odlazak u našu Etno - zbirku, našu riznicu starina. Tamo su učenici poslušali priču o pripremi kruha nekada i upoznali kuhinjska pomagala kojima su se koristile njihove bake i prabake.
Završetak projekta biti će za Dan jabuka kada planiramo odlazak u obližnji voćnjak, te sakupiti stare recepte naših baka vezane uz jabučne sokove, kompote i kolače.
Slike možete vidjeti ovdje.