U sklopu našeg projekta „Ljudi našega kraja“ danas nam je u goste došao renomirani šef i promotor tradicionalne lokalne prehrane g. David Skoko. Učenicima šestih razreda govorio je o svom životnom putu, kako se zainteresirao za kuhanje te kako se usvršavao u svom pozivu. Pokazalo se i da je izvrstan govornik, živo nam je dočarao svoje interese vezane uz prehranu: spravljanje zanimljivih i zdravih obroka, pisanje kuharica, održavanje radionica, sudjelovanje u radijskim i televizijskim emisijama, festivalima…
Savjetovao je djecu u odabiru namirnica i jela te koliko je važno hraniti se zdravo kako bi se pravilno razvijali i imali dovoljno energije za sve aktivnosti tijekom dana. Posebno je naglasio ribu kao izvrstan primjer zdrave namirnice. Na pitanje iz publike o najboljem načinu spremanja ribe, odgovorio je da bi je trebalo što kraće termički obrađivati, a još bolje jesti „na savor“.
Na pitanje što jesti umjesto krofne (koju djeca vrlo vole), odgovorio je da je jabuka najbolji izbor. Ali za one koji bi baš htjeli jesti krofne postoje i prilagođeni recepti - s integralnim brašnom umjesto bijelog, pečene u pećnici umjesto u dubokom ulju, s manje šećera i slično. Predložio im je da sami istraže koje se sve zdravije varijante nude i pokušaju nešto od toga napraviti. Ohrabrio ih je da se i sami upuste u pustolovinu spravljanja zdravih obroka te da bi mogli početi od jednostavnijih, a to su razne vrste salata.
U ugodnom razgovoru vrijeme nam je brzo proteklo. Zahvalili smo g. Skoku što nas je posjetio te se za kraj fotografirali za zajedničku uspomenu.
Tim za kvalitetu Škole