Zanimljivosti - Hlade li nas doista sladoled i rashlađena pića?
Autor: Mate Vuković, 16. 9. 2016.
Ljeto je uvijek sinonim za aktivnosti na vodi, hladna pića i, naravno, sladoled. Iako bi se većina nas složila da su sladoled i hladna pića osvježavajuće ljetne poslastice, studija objavljena u časopisu The Conversation postavlja pitanje hlade li nas oni doista? Dakle, sladoled i nije baš najbolja opcija za hlađenje, no što je s hladnim pićima? Prijenos topline između hladnog pića i probavnog sustava može izravno utjecati na temperaturu. No, to je samo trenutno i ovisi o količini i kaloričnosti sadržaja progutane tekućine. Mala količina tekućine vrlo će brzo izgubiti svoj učinak hlađenja jer dobiva toplinu iz okolnih organa. I velike količine tekućine uzrokovat će usporavanje protoka krvi, što dovodi do manje učinkovitosti provoda topline. Znojenje je zapravo najučinkovitiji način na koji naše tijelo gubi toplinu. Znoj na površini kože isparava što uzrokuje hlađenje kože. Krv koja teče u neposrednoj blizini površine kože prolazi kroz proces hlađenja i pomaže smanjiti temperaturu u središtu. U prosjeku, odrasla osoba svakoga dana može izgubiti između pola i jedne litre znoja, ali u iznimno vrućim razdobljima ta se količina može popeti i do litre i pol u jednome satu. Zato je bitno piti puno tekućine tijekom ljeta. Dakle, hladna nas pića mogu trenutno osvježiti, ali želite li bolji način za hlađenje tijela, tada malo začinite stvari – preznojite se i, što je još važnije, pijte puno tekućine. Članak je prenesen s portala Znanost.
Kako bismo uspjeli testirati ovu tvrdnju trebamo znati nešto više o tome kako tijelo regulira temperaturu u različitim okruženjima. Proces održavanja optimalne tjelesne temperature zove se termoregulacija, a uključuje ravnotežu između proizvodnje i gubitka tjelesne topline.
Ljudi su toplokrvni ili endotermni, odnosno, mogu kontrolirati tjelesnu temperaturu neovisno o okruženju u kojem se nalaze. Mogu to činiti jer ljudsko tijelo neprestano proizvodi toplinu kao nusprodukt unutarnjih kemijskih procesa (metabolizam). Metabolizam je potreban kako bi naša tijela pravilno radila. To uključuje i probavne procese koji su uključeni u razdvajanje hranjivih tvari iz hrane, apsorpciju i transport tih hranjivih tvari u stanice, te njihovu pretvorbu u energiju koja nam je potrebna za fizičku aktivnost. Takvo stvaranje topline korisno je kada je vani hladno, ali kad vanjska temperatura raste, moramo izbjegavati pregrijavanje. Iako se može činiti logičnim da unos nečeg hladnog, poput sladoleda, treba pomoći smanjiti temperaturu u želucu, njegov početni učinak hlađenja biva brzo zamijenjen toplinom u probavnom sustavu koja razbija hranjive tvari iz sladoleda. Također, probavljanje kalorične hrane dovodi do povećanja tjelesne temperature.
Kao što možete i pretpostaviti, visokokalorična bezalkoholna pića imat će sličan učinak kao i sladoled i rashladiti naš metabolizam ubrzo nakon gutanja. Rashladni učinci hladnog pića mogu se objasniti svojim rehidrirajućim učincima. Ako se temperatura ne podigne, tijelo će pokušati izgubiti višak topline odnoseći ju od vitalnih organa na površinu kože gdje je izravno prebačena u naše okruženje putem konvekcije i zračenja. No, da bi se to dogodilo, temperatura okoline mora biti niža od naše vlastite temperature jer će se u suprotnom ta toplina prenijeti u naše tijelo. Baš kao i toplina iz sunca za toplog ljetnog dana.
No, što je s alkoholnim pićima? Mnogi ljudi posežu za hladnim pivom kako bi se rashladili, ali alkohol je diuretik, što znači da će tijelo izgubiti vodu i tako smanjiti mogućnost gubitka topline znojenjem. Možda zvuči čudno, ali topli napici mogu biti dobar način da tijelo održite hladnim. Ispijanje toplog napitka izaziva receptore u ustima i grlu koji potiču znojenje, što tijelu omogućava da se ohladi bez gutanja velike količine tople tekućine. Aktivni sastojci u začinjenoj hrani imaju isti učinak i zbog toga je takva vrsta hrane izuzetno popularna u toplim klimama.
Upute za nastavnike:
e-Dnevnik za nastavnike
Upute za razrednike:
e-Dnevnik za razrednike
Upute za učenike-roditelje:
e-Dnevnik za učenike-roditelje
Kako biti podrška svom djetetu?
Edukativna slikovnica
Kako djeci objasniti
epidemiju koronavirusa?
Digitalni asistent Andrija
- GPIP 2023.
- KURIKUL 2023.
- Kucni red 2020
- Eticki kodeks 2020
- Clanovi Eti. pov.
- Udzbenici 2020
- Statut 2019.
- Statutarna odluka o izmjenama statuta.pdf
- Plan nabave 2017.
- Pravilnik o radu
- Pravilnik o zapo.
- Pravilnik o nabavi
- Pravilnik o zap1
- Pravilnik os. poda.
- Pravilnik o nepravi.
- Poslovnik o radu školskog sportskog društva.pdf
- OS PLOKITE 2022 Pravilnik o postupku unutarnjeg
- Prijedlog za imenovanje povjerljive osobe i njezina zamjenika
- Poziv imenovanje povjerljive osobe i njezina zamjenika
- Financijski plan 2022 - 2024 OŠ Plokite.xls
- Imenovanju povjerljive osobe
- Razrješenju i imenovanju člana ETIČKOG POVJERENSTVA
- Imenovanju zamjenice povjerljive osobe
- Financijski plan ŠO 2023-2025.xls
- Financijski plan ŠO 2023-2025.pdf
- Godišnje_izvješće_o_poslovanju i izvršenju financijskog plana 2022 OŠ Plokite.pdf
- Pravilnik o videonadzoru 2023.pdf
- Pravilnik o provedbi postupka jednostavne nabave u skoli.pdf
- Pravilnik o stjecanju i korištenju vlastitih prihoda
- Pravilnik o radu 2023..pdf
- Pravilnik o ostvarivanju i korištenju nenamjenskih donacija i vlastitih prihoda OŠ Plokite.pdf
- 17 OŠ_Plokite_Split_ŠK_2023.pdf
- 17 OŠ_Plokite_Split_GPiP 2023-2024.pdf
- Izmjene i dopune Kućnog reda pdf.pdf
- Statut OŠ Plokite 2024.pdf
- Elaborato internom sustavu i provedbi uzbunjivanja, obavješćivanja i prijemu priopćenja.pdf
- Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o radu Osnovne škole Plokite 2024.pdf
- Pravilnik o radu školske knjižnice 2024.pdf
Jamstveni list
Proces prijave kvara
Upute za uporabu
Najčešća pitanja i odgovori
Upute za korištenje SIM kartice
« Listopad 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Razni časopisi |
> Enter |
> PC Chip |
> Vidi |
> National Geographic |
> Drvo znanja |
> Modra lasta |
> Radost |
> Alkica |
> Mak |
> Prvi izbor |
Kamo poslije osnovne... |