Zanimljivosti - Gdje u hladnjaku čuvati namirnice?
Autor: Mate Vuković, 9. 10. 2017.
Hladnjaci održavaju hranu svježom u optimalnim uvjetima. Imaju pretince koji mogu poslužiti u različite svrhe, ali imaju i temperaturne zone. To znači da ako namirnice držimo na krivom mjestu, nismo iskoristili mogućnost adekvatnog hlađenja, što dovodi do pada kvalitete hrane i uzaludnog trošenja el. energije. Gornje police
Hrana se čuva na niskim temperaturama kako bi se spriječio rast bakterija i ostalih mikroorganizama koji je kvare i ugrožavaju zdravlje. Hladnjak treba biti postavljen na temperaturu od 4°C ili nižu, a zamrzivač na - 18°C.
No, čak i kad je u hladnjaku dovoljno hladno, temperatura će se razlikovati u različitim dijelovima hladnjaka, ovisno o tome koliko je blizu element za hlađenje.
Zamrzivač hladnjaka
Zamrznute namirnice u zamrzivaču odvojite i organizirajte jer to optimizira skladištenje i štedi energiju. Svaki put kad ste u potrazi za nekom zamrznutom namirnicom pa "pretumbavate" cijeli sadržaj ili čak dio sadržaja vadite iz zamrzivača, uzrokujete suvišno nakupljanje leda na stijenkama zamrzivača i zaleđenim namirnicama, čime se remeti sustav hlađenja.
Vrata hladnjaka
Vrata su najtopliji dio hladnjaka i trebaju biti rezervirana za namirnice koje su otpornije na kvarenje. To su začini, sokovi i ostale namirnice koje se mogu očuvati i pri promjenama temperature, iako treba imati na umu da i začini imaju rok trajanja. Budući da je u vratima hladnjaka temperatura nestabilna zbog čestog otvaranja, tu ne bismo trebali držati jaja i mliječne proizvode.
Gornje police hladnjaka imaju najstabilniju temperaturu. U kuhinjama restorana se namirnice koje nije potrebno kuhati, drže na najvišim policama. To uključuje i ostatke hrane i pića, nareske te svježe začine, koje je najbolje držati uspravno u posudici s vodom, lagano pokrivene plastičnom vrećicom. Također, ovdje je najbolje držati bobičasto voće.
Donja polica
Na niže je police najbolje spremati sirovo meso, jaja, plodove mora i mliječne proizvode kojima odgovaraju najhladnijie temperature. Kako bi spriječili širenje bakterija sa sirovog mesa na druge namirnice, mesu dodijelite zaseban pretinac. Meso držite u originalnoj ambalaži, koju stavite na tanjur ili sl.
Nemojte natrpavati police. Za razliku od zamrzivača, hladnjak ne bi trebao biti pun, kako bi hladan zrak mogao cirkulirati uokolo namirnica.
Pretinci na dnu hladnjaka
Pretinci na dnu hladnjaka najbolji su za čuvanje voća i povrća. Ali nemojte napraviti grešku i skupa držati voće i povrće. Mnogi plodovi, uključujući jabuke, breskve, šljive, kruške, dinje - proizvode etilen, koji pospješuje sazrijevanje. Tako se može dogoditi da blizina ovog voća uzrokuje prebrzo truljenje vašeg povrća, pa ono postaje žuto, opušteno ili počne nicati.
Isto tako, voće i povrće je dobro prati neposredno prije jela, jer previše vlage također izaziva truljenje. Ako ćete voće i povrće oprati prije pohrane u hladnjak, ocijedite ga i višak tekućine upijte papirnatim ručnikom, a potom namirnice nastojte čim prije potrošiti. Bobičasto voće je najosjetljivije pa ga se stoga preporučuje staviti na najgornju policu.
Koje namirnice ne idu u hladnjak
Krumpir, luk, bundeve i rajčice nemojte držati u hladnjaku jer će promijeniti okus ili će brže propasti. Ovim namirnicama odgovaraju mjesta koja su suha, prozračna i umjerene temperature.
Upute za nastavnike:
e-Dnevnik za nastavnike
Upute za razrednike:
e-Dnevnik za razrednike
Upute za učenike-roditelje:
e-Dnevnik za učenike-roditelje
Kako biti podrška svom djetetu?
Edukativna slikovnica
Kako djeci objasniti
epidemiju koronavirusa?
Digitalni asistent Andrija
- GPIP 2023.
- KURIKUL 2023.
- Kucni red 2020
- Eticki kodeks 2020
- Clanovi Eti. pov.
- Udzbenici 2020
- Statut 2019.
- Statutarna odluka o izmjenama statuta.pdf
- Plan nabave 2017.
- Pravilnik o radu
- Pravilnik o zapo.
- Pravilnik o nabavi
- Pravilnik o zap1
- Pravilnik os. poda.
- Pravilnik o nepravi.
- Poslovnik o radu školskog sportskog društva.pdf
- OS PLOKITE 2022 Pravilnik o postupku unutarnjeg
- Prijedlog za imenovanje povjerljive osobe i njezina zamjenika
- Poziv imenovanje povjerljive osobe i njezina zamjenika
- Financijski plan 2022 - 2024 OŠ Plokite.xls
- Imenovanju povjerljive osobe
- Razrješenju i imenovanju člana ETIČKOG POVJERENSTVA
- Imenovanju zamjenice povjerljive osobe
- Financijski plan ŠO 2023-2025.xls
- Financijski plan ŠO 2023-2025.pdf
- Godišnje_izvješće_o_poslovanju i izvršenju financijskog plana 2022 OŠ Plokite.pdf
- Pravilnik o videonadzoru 2023.pdf
- Pravilnik o provedbi postupka jednostavne nabave u skoli.pdf
- Pravilnik o stjecanju i korištenju vlastitih prihoda
- Pravilnik o radu 2023..pdf
- Pravilnik o ostvarivanju i korištenju nenamjenskih donacija i vlastitih prihoda OŠ Plokite.pdf
- 17 OŠ_Plokite_Split_ŠK_2023.pdf
- 17 OŠ_Plokite_Split_GPiP 2023-2024.pdf
- Izmjene i dopune Kućnog reda pdf.pdf
- Statut OŠ Plokite 2024.pdf
- Elaborato internom sustavu i provedbi uzbunjivanja, obavješćivanja i prijemu priopćenja.pdf
- Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o radu Osnovne škole Plokite 2024.pdf
- Pravilnik o radu školske knjižnice 2024.pdf
Jamstveni list
Proces prijave kvara
Upute za uporabu
Najčešća pitanja i odgovori
Upute za korištenje SIM kartice
« Listopad 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Razni časopisi |
> Enter |
> PC Chip |
> Vidi |
> National Geographic |
> Drvo znanja |
> Modra lasta |
> Radost |
> Alkica |
> Mak |
> Prvi izbor |
Kamo poslije osnovne... |