Odabrani udžbenici za školsku godinu 2019./2020.
Odabrani udžbenici za školsku godinu 2020./2021.
Odabrani udžbenici za školsku godinu 2021./2022.
Odabrani udžbenici za školsku godinu 2022./2023.
Upute
Zalogajcek2_osobnaiskaznica
« Listopad 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Učenička zadruga „Radobojski guci i trpuci“ u školskoj sportskoj dvorani imala je u utorak, 20. 10. 2015. s početkom u 16,00 sati prezentaciju projekta „Živjeti zdravo 2015./2016.“
Projekt je usmjeren poboljšanju zdravlja cijele populacije jer djelovanjem u našoj školi, tj. lokalnoj zajednici nastojimo informirati i educirati građane svih dobnih skupina o pozitivnim aspektima zdravih stilova života. Voditeljice programa, Lana Vuzem i Helena Poljak, 8.a upoznale su nazočne s rezultatima ankete provedene među učenicima, njihovim roditeljima i učiteljicama, a koju su pripremile učiteljice Ivanka Švaljek i Sanja Dunaj. Anketu obradili učenici 8.a razreda Lana Vuzem, Lucija Strahinec, Barbara Rukav , Helena Poljak, Fran Švaljek i Jan Fruk i učiteljica matematike Dragica Šalković.
U anketi su bila pitanja vezana uz korištenje, pripravu i konzumiranje dviju vrlo poznatih biljaka u našem kraju, koprive i češnjaka . Anketirano je 97 ispitanika od čega je bilo 21% muškaraca i 79% žena. 80% ispitanih bili su u dobnoj skupini od 30 do 50 godina. Zaključujemo da su upitnik većinom ispunjavali roditelji naših učenika.
Zanimljivi rezultati obrađenih anketa su:
KOPRIVA
Samo 20 % ispitanika koristi koprivu u pripremi jela, a nešto više njih, 36% pije pripravke od koprive (čaj ili sok).
Prema anketi u našim domaćinstvima najviše se konzumira čaj od koprive, čak 67% ispitanika. Od ostalih pripravaka koje ispitanici konzumiraju su sok , umak, ljekoviti pripravci, zamjena za špinat.
Od ispitanika koji piju čaj od koprive samo njih 27 % beru koprive i suše ih sami.
Samo pola ispitanika koprivu koristi za prehranu životinja, za gnojivo biljkama, ali i kao prevenciju u zaštiti biljaka od bolesti.
ZAKLJUČAK: prema rezultatima ankete kopriva , kao vrlo zdrava i svima dostupna biljka u našim krajevima, zaista nije dovoljno iskorištena. Trebalo bi educirati učenike i roditelje kako koprivu još više iskoristiti u domaćinstvu, a upravo to je bio zadatak učenika 5.b razreda Matije Haldeka. Na vrlo zanimljiv način, Matija nas je upoznao da zapisi o ljekovitosti datiraju još iz prvog stoljeća, ispričao nam priču o povezanosti grada Koprivnice i koprive, zatim uz opis i dijelove biljke koji se koriste za liječenje istaknuo sastav i aktivne tvari, te istaknuo podatak da u sto grama ove čudesne biljke ima više vitamina C nego u naranči ili limunu. Potom nas je upoznao sa brojnim ljekovitim svojstvima naglasivši da je zbog toga mnogi nazivaju KRALJICA BILJA. Slijedili su savjeti uz oprezno konzumiranje pripravaka od koprive, zanimljivosti poput podataka o poslovici „NEĆE GROM U KOPRIVE“ kao i niz ostalih zanimljivosti o kraljici bilja.
Na temu Kopriva učenici naše škole pisali su literarne radove, pa je stoga učenik Alen Šalković pročitao pjesmicu pod nazivom Kopriva. Učenik 8.a razreda Nikola Horvat demonstrirao je kako su nekad bake sjeckale koprivu kao hranu za pureke i nagrađen je velikim pljeskom.
Lana nas je upoznala s analizom rezultata obrađenih anketa o češnjaku.
ČEŠNJAK
75% ispitanika uzgaja češnjak u svom domaćinstvu i gotovo svi ga koriste u prehrani.
Češnjak se najčešće koristi kao začin u salatama, marinadama za meso, neizostavan je začin u varivima i umacima , a koriste ga i za suhomesnate proizvode. Manjina ispitanih koristi češnjak uz ribu , a samo 11% ispitanika češnjak koristi u raznim ljekovitim pripravcima.
Većina ispitanih, 60%, upoznato je s ljekovitim svojstvima češnjaka u prevenciji bolesti tumora.
Polovica ispitanika imalo je neugodnosti zbog lošeg zadaha iz usta nakon konzumacije češnjaka, a isto toliko ispitanih zna da se taj zadah može ublažiti žvakanjem lišća svježeg peršina.
ZAKLJUČAK: prema odgovorima ispitanika u našim se domaćinstvima zaista dosta koristi češnjak i ispitanici su educirani o tom zdravom povrću.
Učenice 5.a razreda, Anamarija Krleža i Ena Vuzem upoznale su na s češnjakom vodeći nas kroz povijesno značenje biljke, postavljajući publici pitanje“Je li vam je ikada netko nakon što ste konzumirali češnjak rekao da vam je zadah vrlo loš ili da smrdite po češnjaku? Jeste li se ikad pitali zašto je to tako?“, a usput su objasnile razloge tih događanja istaknuvši sastav i aktivne tvari češnjaka, davajući savjete vezane uz konzumaciju, a završile su sa zanimljivostima istaknuvši da je zagrebački liječnik primarius dr. Mijo Šućur prvi je u svijetu obranio doktorsku disertaciju s temom o ljekovitosti češnjaka , dokazujući njegovu efikasnost u terapiji povišenih masnoća u krvi.
Slijedila je recitacija učenika 3.a razreda Petra Poslona pod nazivom Češnjak.
Opet iznenađenje za publiku! Najhrabriji posjetitelj došao je na pozornicu i pojeo komošku češnjaka, a uz ogroman pljesak za nagradu je dobio keramički rad – radobojski rudar. Slijedila je nagradna tombola koju je vodio Antonio Rukav, 8.a. Svi sudionici dobili su vrijedne nagrade.
Nazočni su pozvani na degustaciju kolača od koprive i češnjaka, te sirupa od koprive, a ujedno su razgledali štand učeničke zadruge.
Veliko hvala svima koji su se na bilo koji način uključili u obilježavanje projekta, a pogotovo bakama i mamama koje su nas iznenadile svojim specijalitetima.
Više o svemu pogledajte u fotogaleriji: