Odabrani udžbenici za školsku godinu 2019./2020.
Odabrani udžbenici za školsku godinu 2020./2021.
Odabrani udžbenici za školsku godinu 2021./2022.
Odabrani udžbenici za školsku godinu 2022./2023.
Upute
Zalogajcek2_osobnaiskaznica
« Listopad 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Tjedan dana prije početka proljetnih praznika učenici petih i šestih razreda posvetili su pripremama za najveći kršćanski blagdan – Uskrs.
Na satovima domaćinstva pripremali su tipične uskršnje slastice poput pletenih vjenčića od tijesta, šarenih proljetnih keksića i pisanica punjenih džemom.
Pripremljenim slasticama su kao pravi domaćini počastili i ostale učenike i učitelje naše škole.
Uživajte u fotografijama i receptima naših vrijednih učenika!
Sretan i blagoslovljen Uskrs svima!
Dijana Šalković, voditeljica INA Domaćinstvo
Uskršnji vjenčići
Sastojci:
450 g brašna (pola glatkog, pola oštrog)
200 g šećera
250 g sira ili sirnog namaza
70 ml mlakog mlijeka
70 ml ulja
2 vanilin šećera
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
Postupak: Od navedenih sastojaka zamijesite glatko tijesto, ostavite ga u hladnjaku 30-45 minuta, zatim oblikujte vjenčiće i pecite ih u pećnici na 180 ˚C 10-15 minuta. Vjenčiće prije pečenja možete premazati umućenim jajetom i posipati krupnim šećerom ili šarenim mrvicama.
Keksići „Jaje na oko“
Tijesto:
250 g maslaca
100 g šećera u prahu
1 jaje
1 žumanjak
korica pola limuna
500 g glatkog brašna
prstohvat soli
Glazura:
šećer u prahu
limunov sok
malo narančaste jestive boje
Postupak: Zamijesiti tijesto i ostaviti ga u hladnjaku 45-60 minuta. Razvaljati tijesto na 4 mm debljine i nožićem izrezivati oblike prema želji nalik jajetu na oko. Peći na 180˚C 10-12 minuta. Pečene kekse premazati glazurom od šećera u prahu i malo limunovog soka. U ostatak bijele glazure dodati narančastu boju i na keksićima žličicom oblikovati „žumanjak“ s malo obojane glazure.
Keksići s komadićima čokolade
220 g maslaca
240 g šećera
1 vanilin šećer
2 jaja
1 žličica soda bikarbone
½ žličice praška za pecivo
prstohvat soli
320 g nasjeckane čokolade za kuhanje
Pjenasto izmiksati maslac sa šećerom i vanilin šećerom, dodati jedno po jedno jaje i na kraju brašno pomiješano s malo soli, sodom bikarbonom i praškom za pecivo. Rukom umiješati komadiće čokolade. Tijesto nije potrebno hladiti već odmah oblikovati kuglice i stavljati ih na lim za pečenje u razmaku od 2,5 cm jer će keksići tijekom pečenja dosta narasti. Peći na 190 ˚C 10 minuta.
Učiteljica Dijana Šalković