Odabrani udžbenici za školsku godinu 2019./2020.
Odabrani udžbenici za školsku godinu 2020./2021.
Odabrani udžbenici za školsku godinu 2021./2022.
Odabrani udžbenici za školsku godinu 2022./2023.
Upute
Zalogajcek2_osobnaiskaznica
« Listopad 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Anketu obradili učenici 8.a razreda Lana Vuzem, Lucija Strahinec, Barbara Rukav , Helena Poljak, Fran Švaljek i Jan Fruk i učiteljica matematike Dragica Šalković. Zavirite u opširnije.
UPITNIK KOPRIVA I ČEŠNJAK
U sklopu učeničkog projekta zadruge naše škole GUCI I TRPUCI pod nazivom „ ŽIVJETI ZDRAVO“ i pod vodstvom učiteljica Ivanke Švaljek i Sanje Dunaj provedena je anketa među učenicima i njihovim roditeljima. U anketi su bila pitanja vezana uz korištenje, pripravu i konzumiranje dviju vrlo poznatih biljaka u našem kraju: koprive i češnjaka .
Anketirano je 97 ispitanika od čega je bilo 21% muškaraca i 79% žena.
80% ispitanih bili su u dobnoj skupini od 30 do 50 godina. Zaključujemo da su upitnik većinom ispunjavali roditelji naših učenika.
Zanimljivi rezultati obrađenih anketa su:
KOPRIVA
Samo 20 % ispitanika koristi koprivu u pripremi jela, a nešto više njih, 36% pije pripravke od koprive (čaj ili sok).
Prema anketi u našim domaćinstvima najviše se konzumira čaj od koprive, čak 67% ispitanika. Od ostalih pripravaka koje ispitanici konzumiraju su sok , umak, ljekoviti pripravci, zamjena za špinat.
Od ispitanika koji piju čaj od koprive samo njih 27 % beru koprive i suše ih sami.
Samo pola ispitanika koprivu koristi za prehranu životinja, za gnojivo biljkama, ali i kao prevenciju u zaštiti biljaka od bolesti.
ZAKLJUČAK: Prema rezultatima ankete kopriva , kao vrlo zdrava i svima dostupna biljka u našim krajevima, zaista nije dovoljno iskorištena. Trebalo bi educirati učenike i roditelje kako koprivu još više iskoristiti u domaćinstvu.
ČEŠNJAK
75% ispitanika uzgaja češnjak u svom domaćinstvu i gotovo svi ga koriste u prehrani.
Češnjak se najčešće koristi kao začin u salatama, marinadama za meso, neizostavan je začin u varivima i umacima , a koriste ga i za suhomesnate proizvode. Manjina ispitanih koristi češnjak uz ribu , a samo 11% ispitanika češnjak koristi u raznim ljekovitim pripravcima.
Većina ispitanih, 60%, upoznato je s ljekovitim svojstvima češnjaka u prevenciji bolesti tumora.
Polovica ispitanika imalo je neugodnosti zbog lošeg zadaha iz usta nakon konzumacije češnjaka, a isto toliko ispitanih zna da se taj zadah može ublažiti žvakanjem lišća svježeg peršina.
ZAKLJUČAK: Prema odgovorima ispitanika u našim se domaćinstvima zaista dosta koristi češnjak i ispitanici su educirani o tom zdravom povrću.
Školske godine 2012./2013. osnovali smo učeničku zadrugu „Radobojski guci i trpuci“ čija je tema Ljekovito i začinsko bilje. Cilj nam je različitim primjerenim metodičkim postupcima, omogućiti učenicima razvoj sklonosti, interesa i sposobnosti te stjecanje srodnih znanja iz područja važnih za cjelokupan proizvodni proces. Uz specifičnosti škole i njenih sekcija, razvijati ćemo i realizirati eko odgoj, stvaralačko mišljenje, kreativnost različitim metodama i oblicima rada. Cilj nam je također poticanje pozitivne slike o sebi, drugima, duhovnim i materijalnim vrijednostima.
SLOGAN ZADRUGE : I niste na muci kad Vas izliječe „Radobojski guci i trpuci“.
ŠTO JE UČENIČKA ZADRUGA?
- dragovoljna, interesna, učenička organizacija, koja je član Učeničkog zadrugarstva Hrvatske pri Hrvatskoj zajednici tehničke kulture
- učenici uključeni u Zadrugu, kroz različite skupine-sekcije, pod vodstvom učitelja mentora razvijaju svoje sklonosti, interese i sposobnosti te stječu, produbljuju i primjenjuju biološka, tehnička, gospodarska, društvena i srodna znanja iz područja važnih za cjelokupan proizvodni proces od njegovog planiranja do tržišnog i drugog vrednovanja rezultata rada
- u Zadruzi se posebno razvijaju i njeguju radne navike, radne vrijednosti i stvaralaštvo, stječu znanje i svijest o načinima i potrebi očuvanja prirode kao i njegovanja baštine i pučkog stvaralaštva, učenici se profesionalno informiraju i usmjeravaju, te se stvaraju preduvjeti za prijenos i praktičnu primjenu znanja u životu i lokalnoj sredini
TKO MOŽE POSTATI ČLANOM ZADRUGE?
SREDSTVA ZADRUGE?
Novčana sredstva za djelovanje Zadruge stječu se:
-prodajom proizvoda i usluga nastalih radom učenika u Zadruzi
-potporom iz državnog, županijskog i općinskog proračuna
-donacijama i sponzorstvom
-darovima
-iz drugih izvora u skladu sa zakonom
Proizvode i usluge u promet stavlja Škola.
U KOJU SEKCIJU SE UKLJUČITI?