Svjetski dan jabuke
Autor: Melita Jeremić, 22. 10. 2014.
Dolazak jeseni uvijek nas podsjeti na dozrijevanje voća u voćnjacima i vinogradima. Idemo u berbu, skupljaju se jesenski plodovi i svuda se širi njihov opojni miris. U našim krajevima najčešći je to miris jabuka kojih ima još na drveću, na tlu, u našim podrumima ili na tavanima.
Jabuke se spremaju za zimnicu, jedu se sirove, prerađuju u sok, kuhaju se kompoti i peku kolači. To je voće koje sadrži pektine, a oni iz našeg tijela odstranjuju štetne tvari. Jabuka ima blagotvorni učinak na organizam kao nijedno voće te potiče zdrav san i smanjuje umor. Ona također preventivno djeluje protiv raznih tegoba i bolesti kao što su glavobolja i migrena, povraćanje, bolesti grla, visokog tlaka i dr. Sve su to učenici naše škole saznali u ponedjeljak, 20.10. kad se obilježio Svjetski dan jabuka. Članovi Vijeća učenika educirali su učenike škole pročitavši im najvažnije osobine i djelotvornost ovog voća. Objasnili su također zašto je važno da smo jedan dan u godini posvetili ovom voću te su podijelili jabuke svim učenicima. 4.b razred pripremio je čips od jabuka.
« Srpanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
List DUGA |
Država , grad , selo.... |
Ukupno: 451482