VRT ZDRAVLJA I LJEPOTE
Od školske godine 2013./14. u našoj školi se provodi projekt Ekološki otisak.
Ekološkim otiskom mjerimo naš utjecaj na planet Zemlju.
Cilj projekta je naučiti učenike kako malim promjenama ponašanja mogu smanjiti osobni ekološki otisak i otisak škole.
Jedan od načina smanjenja ekološkog otisaka je i uzgoj biljaka u vlastitom vrtu, bez pesticida i umjetnih gnojiva.
S ciljem odgoja i obrazovanja učenika za održivi razvoj nastao je i naš projekt Vrt zdravlja i ljepote u kojem su učenici zasadili aromatično bilje.
Tijekom školske godine 2015./16. zasađeno je 30 vrsta ljekovitog i začinskog bilja. Uz svaku vrstu stavljen je natpis s imenom i kratkim opisom ljekovitih svojstava biljke.
Na samom ulasku u vrt naći ćemo divlju jagodu, pa prirodne antibiotike luk, češnjak i vlasac, tu je menta i komorač, te kopriva koja je zajedno sa susjedom gavezom glavni sastojak prirodnog gnojiva za naš vrt.
U središnjem dijelu vrta raste aloja i matičnjak, tu su i origano, majčina dušica, stolisnik bosiljak, mažuran, celer, peršin i ljubica. Na najsunčanijoj strani lijepo se raširila kadulja, ružmarin, lavanda, šparoga, kopar, čuvarkuća, smilje i pelin. Tu su i čuvari vrta neven i kadifice.
U blizini vrta raste maslačak i divlja ruža. U područnoj školi Svibovec Podravski učenici su posijali kumin, kamilicu i neven i zasadili čuvarkuću.
Radovi u vrtu nastavljeni su početkom nove školske godine. Učenici su pobrali listove, cvjetove i plodove biljaka, osušili ih ili stavili u ulje, med i ocat. Napravili su čajeve, buketiće, mirisne vrećice, kreme, masti i osmislili jela u koja bi se mogli staviti proizvedeni začini.
Od 12. rujna svaki tjedan jedan razred predmetne i jedan razred razredne nastave svoju biljku predstavlja ostalim učenicima obilazeći razrede sa svojim plakatom, biljkom i proizvodima koje su napravili.
ŠKOLSKA GODINA 2014./2015.
Indeks tjelesne mase učenika Osnovne škole Sračinec
U sklopu projekta Pravilna prehrana i održivi razvoj koji se provodi na našoj školi
proveli smo istraživanje stanja uhranjenosti učenika.
Stanje uhranjenosti ocijenjeno je na temelju indeksa tjelesne mase pri čemu je uzet u obzir spol i starost učenika.
Nakon toga je određen percentilni rang koji pokazuje relativni položaj djeteta
među djecom istog spola i starosti.
Prema njemu su učenici raspoređeni u pet kategorija
(pothranjenost, normalna težina, prekomjerna težina i pretilost).
Analizirajući dobivene vrijednosti Indeksa tjelesne mase 502 učenika OŠ Sračinec
možemo zaključiti da je 61% učenika pravilno uhranjeno ( grafikon 1),
3 % ih je pothranjeno, prekomjernu tjelesnu masu ima 20% učenika, a 16 % ih je pretilo.
Kada usporedimo učenike nižih i viših razreda
(grafikon 2 i 3) vidimo da više pretile djece ima u nižim razredima,
pogotovo se to odnosi na dječake , čak je 25 % dječaka pretilo i
ima percentilni rang 95 ili veći od 95 (grafikon 4).
Među djevojčicama nižih razreda 18 % je pretilo,
20 % ih je prekomjerno uhranjeno i 6 % premršavo (grafikon 5).
Najpravilnije su uhranjene djevojčice viših razreda njih 74 % je pravilno uhranjeno,
najmanje je pretilih 9 % i nema premršavih( grafikon 6).
I 37 % dječaka viših razreda ima povećanu tjelesnu masu, pretilih je 18 %,
a prekomjernu težinu ima 19 % dječaka ( grafikon 7).
Dobiveni rezultati pokazuju da je od 502 učenika naše škole 306 učenika normalno uhranjeno,
101 učenik ima prekomjernu težinu, a 82 su pretili, od toga 52 pretile djece su učenici nižih razreda.
Neuhranjenih je 13 učenika, također najviše u nižim razredima ( 11 učenika).
Možemo reći da se promjene načina prehrane i stila života odražavaju se na povećanje broja pretile djece.
Ljubav prema hrani omogućila je opstanak čovjeka.
Različite populacije ljudi koristile su specifične namirnice biljnog i životinjskog podrijetla,
pripremljene i konzumirane na određeni način, što je utjecalo na oblikovanje njihovih gena.
Zbog globalizacije sve je manja usklađenost gena,
hrane koju jedemo i kulturne tradicije, što ima veliki utjecaj na zdravlje ljudi i pojavu pretilosti.
Jedan od ciljeva našeg projekta pravilne prehrane je promicanje pravilne prehrane
s naglaskom na naše tradicionalne namirnice, jela i kulturno nasljeđe.
STUDENI
SHEMA ŠKOLSKOG VOĆA, PREVENCIJA NASILJA
PUTEM INTERNETA (cyberbulling) I ZDRAV ZA PET
Neprestana briga o zdravlju i preveniranju bolesti i nepoželjnih oblika ponašanja u našoj je školi svakodnevica.
I ove smo godine ugostili predavače koji su kroz interaktivne radionice djecu upoznali sa mnogobrojnim načinima na koje mogu zaštiti svoje zdravlje, oduprjeti se nagovorima i ukoliko zatreba, zatraže pomoć.
LISTOPAD
IZLOŽBA U KNJIŽNICI (PROJEKT TIKVA)
U sklopu „Projekta tikva“ koji škola provodi cijelu školsku godinu,
u knjižnici je 31. listopada 2014.g. napravljena mala izložba o tikvi.
Učenici Knjižničarske grupe istražili su i napisali:
opće podatke o toj biljci, kojoj porodici pripada i koji joj je latinski naziv,
koliko ima vrsta, otkuda potječe i kakva joj je rasprostranjenost,
a skupili su i recepte raznih jela od tikve.
Likovna grupa je bila u ulozi ilustratora,
a učenici Engleske grupe napravili su plakate za Halloween
koji se u zemljama engleskog govornog područja obilježava zadnjeg dana listopada.
Tada se, kako znamo, izrađuju svjetleće tikve.
Na kraju treba reći da u drugom polugodištu najavljujemo novu izložbu posvećenu tikvi.
UČENICI U SVIBOVCU PODRAVSKOM ZASADILI ARONIJU
U utorak, 28.10.2014.g. učenici Područne škole Svibovec Podravski
zasadili su, zajedno sa svojim učiteljicama,
sedam sadnica ARONIJE koje će pratiti u rastu,
dobivanju plodova te berbi i naravno konzumaciji.
Akcija se provela u okviru projekta Ekološki otisak
(odgoj i obrazovanje za održivi razvoj)
kojeg na školi provodimo drugu godinu za redom.
Cilj takve aktivnosti je poticanje učenika na brigu o okolišu
te razmišljanje o zdravoj prehrani.
Zašto aronija? Jer je uzgoj potpuno ekološki bez upotrebe pesticida,
a plodovi, kora i lišće koriste se u ljekovite svrhe.
To je listopadni grm, otopran na niske temperature
(do -47 stupnjeva Celzijusevih), nema prirodnih bolesti ni štetočina.
OBILJEŽEN DAN KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE
Jesen je zamirisala oko nas i prošarala naše svakodnevne poglede
najtoplijim tonovima crvene i žute.
Sunce joj je veliki zagovornik i lijepo se pretaču njihove čarolije
u trpeze bogate sjemenkama, bućama, voćem i povrćem.
Šušte sagovi otpalog lišća dok se približavamo našoj školi,
kroz ciku i dozivanje čuju se komentari o najljepšim
i najneobičnijim tikvama i tikvicama.
Tako već tjedan dana zvučna kulisa bruji oko nas!
RUJAN
PRVAŠIĆI ZASADILI DRVCA U DVORIŠTU ŠKOLE
Kako će rasti naši prvašići tako će rasti i drvca koja su zasadili u dvorištu škole.
Razgovarajući o današnjem danu, Danu zaštite ozonskog omotača,
zaključili samo da Zemlju treba čuvati i neprestano saditi novo drveće
koje će nam vratiti svježim zrakom, hladovinom, plodovima...
Projekt 2014./2015. školske godine:
EKOLOŠKI OTISAK
PRAVILNA PREHRANA I ODRŽIVI RAZVOJ
Cilj projekta je istražiti način prehrane učenika
i izračunati njihov Indeks tjelesne mase.
Isto tako pokazati učenicima da kvalitetnom prehranom
i promjenom svojih kupovnih navika možemo smanjiti i naš ekološki otisak.
OPĆI CILJEVI:
Proširiti znanja učenika o pravilnoj prehrani i posebnoj važnosti
uravnotežene prehrane u razdoblju intenzivnog rasta organizma.
Raspraviti s učenicima koliko je važno da organizam hranom dobije
što raznolikiji sastav hranjivih tvari.
Objasniti da, kako bismo dobili točnu količinu hranjivih tvari,
moramo pratiti piramidu zdrave prehrane i neku hranu moramo jesti često,
drugu u umjerenim količinama, a neke je namirnice bolje izbjegavati.
Potaknuti učenike na odgovorniji odnos prema sebi i svome zdravlju.
Poticanje učenika na suradnju, toleranciju, druženje i zabavu.
REALIZACIJA
Izračunavanje Indeksa tjelesne mase učenika.
Anketa o prehrambenim navikama učenika.
Predavanje liječnika o pravilnoj prehrani.
Posjet pekarnici, tvornici hrane, uljari,tržnici,trgovini zdrave hrane.
Obilježavanje Svjetskog dana hrane 16.10. i Dana jabuke 20.10.
Odabir najveće/najmanje tikve.
Pripremanje i konzumiranje jela i pića.
Suradnja s roditeljima i lokalnom zajednicom (ankete,intervju).
Istražiti kako način prehrane utječe na naš ekološki otisak.
Organiziranje kreativnih radionica i zajedničkih igara.
Istražiti povijest čovjekove prehrane.
Donijeti pravila ponašanja za vrijeme obroka.
Zasaditi biljku i pratiti njezin rast i razvoj.
Istražiti hranjive vrijednosti najzdravijih namirnica.
Sakupiti ljekovite biljke našeg kraja.
Snimanje i fotografiranje.
ŠTO JE TO?
Ekološki otisak je projekt u sklopu odgoja i obrazovanja za održivi razvoj .
Što nam on govori?
On pokazuje kako živimo i njime mjerimo naš utjecaj na Zemlju kao planet.
Kako ga računamo?
Računamo ga tako da potrošnju stavljamo u odnos s biokapacitetom ekosustava.
Možemo ga računati za cijeli svijet, za neku regiju, državu, za školu, možemo izračunati naš osobni otisak.
ŠTO ŽELIMO POSTIĆI OVIM PROJEKTOM?
Našim projektom želimo postići da promjenom svojeg ponašanja smanjimo potrošnju bioenergenata i svoj utjecaj na okoliš.
ŠTO ĆEMO ČINITI TIJEKOM ŠKOLSKE GODINE?
- istražiti što je ekološki otisak
- izračunati ekološki otisak škole
- istražiti mogućnosti smanjenja ekološkog otiska
- u svakom razredu donijeti zelene odluke kako bi se smanjila potrošnja (električne struje, vode, plina, sredstava za čišćenje) i o tome izvijestiti u razredu i prostorima škole
- kroz tjedan ekološkog otiska pratiti način putovanja učenika u školu i pokazati im kako raste otisak ugljika i ukupni ekološki otisak kada u školu dolazimo automobilom
- istražiti koja prirodna sredstva možemo koristiti za održavanje higijene kako bismo smanjili količinu otrovnih tvari, trovanje našeg organizma i onečišćenje okoliša
- napisati listu kemikalija kojima smo svakodnevno izloženi
- naučiti učenike da čitaju oznake na proizvodima koje upotrebljavaju i da odbiru one koji imaju manje otrovnih i opasnih sastojaka
- sakupljati stari papir i izračunati koliko se vode, drveta i energije uštedi recikliranjem starog papira
- pripremiti debatu o nuklearnoj energiji
- pratiti i izvještavati o projektu u medijima i na web stranici škole
- uključiti lokalnu zajednicu i saznati koliko ljudi zna što je ekološki otisak i koliko je održiv način života prisutan u lokalnoj zajednici
- svaki će razred obraditi jednu temu detaljnije i urađeno predstaviti na završnoj svečanosti 5. lipnja na Svjetski dan zaštite okoliša.
AKCIJA PRIKUPLJANJA STAROG PAPIRA
Naša se potraga za novim i boljim ekološkim otiskom škole nastavlja, štoviše, potpuno se zahuktala i zaprimila nove razmjere i stvorila nove smjerove. Prošli smo tjedan istraživali po našim domaćinstvima i naišli na dosta papira koje smo brižno skrivali i pohranjivali na najčudnovatijim mjestima pa smo odlučili tome gomilanju stati na kraj i nešto korisno učiniti.
U Akciji prikupljanja papira naše škole, 31.10.2013. sakupilo se 1711 kg starog papira i to samo u tjedan dana!
REDNI BROJ |
RAZRED |
Broj učenika |
KOLIČINA PAPIRA U KG 29.10. 30.10. 31.10. |
UKUPNO | ||
01. |
1.A |
20 |
0 |
4 |
57 |
61:20= 3,05 |
02. |
1.B |
18 |
0 |
22 |
38 |
60:18= 3,33 |
03. |
1.C |
17 |
0 |
0 |
12 |
12:17= 0,70 |
04. |
1.D |
19 |
0 |
3 |
23 |
26:19= 1,36 |
05. |
2.A |
20 |
11 |
36 |
338 |
385:20= 19,25 |
06. |
2.B |
16 |
0 |
18 |
17 |
35:16= 2,18 |
07. |
2.C |
8 |
0 |
0 |
10 |
10:8= 1,25 |
08. |
2.D |
21 |
0 |
27 |
48 |
75:21= 3,57 |
09. |
3.A |
23 |
0 |
12 |
9 |
21:23= 0,91 |
10. |
3.B |
24 |
0 |
0 |
14 |
14:24= 0,58 |
11. |
3.C |
11 |
0 |
0 |
30 |
30:11= 2,72 |
12. |
4.A |
21 |
115 |
7 |
172 |
294:21= 14 |
13. |
4.B |
20 |
0 |
63 |
13 |
76:20= 3,80 |
14. |
4.C |
7 |
0 |
0 |
65 |
65:7= 9,28 |
15. |
4.D |
19 |
0 |
12 |
9 |
21:19= 1,10 |
16. |
5.A |
22 |
58 |
62 |
89 |
209:22= 9,50 |
17. |
5.B |
20 |
0 |
6 |
15 |
21:20= 1,05 |
18. |
5.C |
22 |
3 |
40 |
63 |
106:22= 4,81 |
19. |
6.A |
22 |
4 |
37 |
8 |
49:22= 2,22 |
20. |
6.B |
21 |
0 |
0 |
23 |
23:21= 1,09 |
21. |
6.C |
21 |
0 |
17 |
10 |
27:21= 1,28 |
22. |
7.A |
19 |
0 |
0 |
2 |
2:19= 0,10 |
23. |
7.B |
25 |
0 |
0 |
3 |
3:25= 0,12 |
24. |
7.C |
17 |
25 |
18 |
14 |
57:17= 3,35 |
25. |
8.A |
21 |
0 |
14 |
3 |
17:21= 0,80 |
26. |
8.B |
21 |
0 |
0 |
12 |
12:21= 0,57 |
27. |
8.C |
22 |
0 |
0 |
0 |
0:22= 0 |
|
|
Ukupno kilograma |
|
|
|
1.711 kg |
Marljive ručice i nožice 2.A razreda u tome su apsolutno prednjačile i odnijele nagradu za prvo mjesto!
2.A je sakupio 385 kg ili po učeniku- 19,25 kg!
Za njima se odmah smjestio 4. A sakupivši 294 kg ili po učeniku 14 kg!
A treće mjesto uzeo je 5.A s 209 kg ili po učeniku 9,50 kg!
Čestitke najmarljivijima i najupornijima koji su popravili naš otisak ekološke savjesti!
NAJAVE
Već drugi tjedan žurimo u nove pustolovine naše ekološke akcije .
Malo ćemo vas propitkivati kako dolazite u školu, kojim prijevoznim sredstvom i koliko često koristite nožice.
Bit će zanimljivo proanalizirati naše navike
i vidjeti njihov ekološki otisak.
Tjedan ekološkog otiska
U Tjednu ekološkog otiska od 4. do 8.11.2013. godine pratili smo način dolaska učenika u školu.Od ukupno 2499 dolazaka u tom razdoblju 58,58% dolazaka bilo je pješke ili biciklom (slika 1), 34% automobilom, a 8% autobusom.
Kada je padala kiša taj se odnos promijenio (slika 2) i tada je 56% dolazaka bilo autom, 8% autobusom, a 36% pješke ili biciklom.
Analiza rezultata po razredima pokazuje (slika 3) da starost učenika ima veliki utjecaj na način dolaska u školu i da stariji učenici češće dolaze pješke ili biciklom, 49 % dolazaka učenika šestih i osmih razreda bilo je pješke ili biciklom.
Možemo zaključiti da je najveći broj učenika izabrao eko-prijateljski način dolaska u školu (58%).
Dolaskom u školu pješke ili biciklom ne proizvodi se CO2 u prijevozu i značajno se smanjuje ekološki otisak.
Ekološka petica 2.c razredu.
PRIPREMA ZDRAVIH OBROKA
U sklopu projekta „Ekološki otisak“ koji se provodi u OŠ Sračinec prije nekoliko mjeseci provedena je anketa pod nazivom Tjedan ekološkog otiska. O čemu je zapravo riječ?
Učenici svakog razreda pratili su način putovanja učenika u školu i pokazali kako raste otisak ugljika i ukupni ekološki otisak kada u školu dolazimo automobilom.
Pobjednici te ankete bili su 2.c i 6. c razred; razredi koji su najviše brinuli da u školu ne dolaze primarno automobilima, odnosno dolazili su pješice ili biciklom.
Ravnateljica Lidija Valec nagradila je oba razreda, no 6. c je imao priliku biti počašćen izvrsnim "zdravim sendvičima“ u sklopu kulinarskog šoua koji su pripremili polaznici Srednje škole „ Arboretum Opeka“ uz budno oko svog profesora Darka Aukera.
EKOLOŠKI OTISAK
PRAVILNA PREHRANA I ODRŽIVI RAZVOJ
Cilj projekta je istražiti način prehrane učenika i izračunati njihov Indeks tjelesne mase. Isto tako pokazati učenicima da kvalitetnom prehranom i promjenom svojih kupovnih navika možemo smanjiti i naš ekološki otisak.
OPĆI CILJEVI:
*Proširiti znanja učenika o pravilnoj prehrani i posebnoj važnosti uravnotežene prehrane u razdoblju intenzivnog rasta organizma.
*Raspraviti s učenicima koliko je važno da organizam hranom dobije što raznolikiji sastav hranjivih tvari.
*Objasniti da kako bismo dobili točnu količinu hranjivih tvari moramo pratiti piramidu zdrave prehrane i neku hranu moramo jesti često, drugu u umjerenim količinama, a neke je namirnice bolje izbjegavati .
*Potaknuti učenike na odgovorniji odnos prema sebi i svome zdravlju.
*Poticanje učenika na suradnju, toleranciju, druženje i zabavu.
REALIZACIJA
Izračunavanje Indeksa tjelesne mase učenika.
Anketa o prehrambenim navikama učenika.
Predavanje liječnika o pravilnoj prehrani.
Posjet pekarnici, tvornici hrane, uljari,tržnici,trgovini zdrave hrane.
Obilježavanje Svjetskog dana hrane 16.10. i Dana jabuke 20.10.abir
Odabir najveće tikve
Pripremanje i konzumiranje jela i pića.
Suradnja s roditeljima i lokalnom zajednicom (ankete,intervju).
Istražiti kako način prehrane utječe na naš ekološki otisak.
Organiziranje kreativnih radionica i zajedničkih igara.
Istražiti povijest čovjekove prehrane.
Donijeti pravila ponašanja za vrijeme obroka.
Zasaditi biljku i pratiti njezin rast i razvoj.
Istražiti hranjive vrijednosti najzdravijih namirnica.
Sakupiti ljekovite biljke našeg kraja.
Snimanje i fotografiranje.
VRT ZDRAVLJA I LJEPOTE I ODRŽIVI RAZVOJ
CILJ PROJEKTA
-osmisliti Vrt zdravlja i ljepote u školskom dvorištu u kojem će učenici saditi, uzgajati i sabirati ljekovite i začinske biljke.
-Istražiti kako se biljke mogu koristiti za liječenje, u kulinarstvu i kozmetici.
-Od sabranih biljaka napraviti različite proizvode, i prodavati ih na izložbama radova školske zadruge.
REALIZACIJA/AKTIVNOSTI
1. uređenje zemljišta vrta
2. sakupljanje cigli
3. projektiranje vrta
4. odabir biljaka koje će se saditi
5. istražiti i upoznati biljku koja je odabrana za RO
6. uzgajanje biljaka u vrtu i u sandučiću u razredu
7. sakupljanje i sušenje cvjetova, listova, plodova i korijenja biljaka koje se još mogu naći u prirodi ( na travnjacima i vrtovima)
8. sadnja biljaka koje mogu prezimiti vani
9. postavljanje kućica za ptice
10. izrada zelenog zida od paleta sa biljkama
11. gradnja sustava kap po kap za zalijevanje
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
List DUGA |
Država , grad , selo.... |