Tjedan školskog doručka u 1. a
Autor: Blanka Doko, 29. 10. 2021.
Na poziv projektnog tima „Živjeti zdravo“ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo učenici 1. a razreda s učiteljicom Monikom Barić uključili su se u obilježavanje programa "Tjedan školskog doručka". Program je pokrenut kako bi se podigla svjesnost o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako školsko dijete. U nastavku pročitajte što su sve naučili naši prvašići, tko im je pripremio zdravi doručak te o čemu su razgovarali sa školskom kuharicom.
Uoči Svjetskog dana hrane proveli smo nacionalni Tjedan školskog doručka od 11. do 15. listopada 2021. Tjedan školskog doručka pokrenut je kako bi se podigla svjesnost o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako školsko dijete. Na Satu razrednika razgovarali smo i proučili namirnice koje mogu biti zdravi doručak. Potom smo osmislili tjedni školski meni i zaključili da se većina namirnica nalazi na našem školskom jelovniku. Cijeli tjedan posvetili smo zdravim namirnicama. Na satu Tjelesne i zdravstvene kulture izmjerili smo visinu i težinu. Na Satu razrednika radili smo temu „Tanjur pravilne prehrane“. Naučili smo koje namjernice u kojoj mjeri trebamo konzumirati kako bi se hranili zdravo. Kreativnost smo izrazili crtanjem svoga idealnog tanjura zdrave prehrane.
Vrednovanje jela i gostovanje kulinarske blogerice
Cijelog tjedna učenici su ocjenjivali jela koja su bila na školskom meniju. Gotovo sva jela dobila su vrlo dobru ili odličnu ocjenu. Jako im se svidjelo povrće na školskom meniju a pogotovo izbor dodatnog povrća ili salata uz jela. U Tjednu školskog doručka ugostili smo autoricu bloga zdrave prehrane Janju Benić. Učenicima je održala radionicu o zdravom doručku. Na početku ih je upoznala s namirnicama koje su odlične za doručak, razgovarali su o važnosti doručka a zatim im je i pripremila zdravi doručak. Zelene palačinke s avokadom bile su hit u 1. a. Učenici su bili oduševljeni doručkom i tražili su recept kako bi mame mogle doma pripremiti ovakav doručak – u nastavku i za ostale željne zdravog i ukusnog recepta. Intervjuirali smo školsku kuharicu - imali smo puno zanimljivih pitanja za našu tetu Melitu.
U kuhinji s kuharicom Melitom Šipek-Glavač
Mihael: Koje je vaše najdraže jelo?
Kuharica Melita: Teško mi je odlučiti jer puno toga volim. Ali, evo, izdvojit ću voće jer ga stvarno jako volim.
Ana S.: Kojih pet namjernica uvijek imate u kuhinji?
Kuharica Melita: U kuhinji uvijek imam brašno, ulje, sol, šećer, jaja.
Luka: Tko vam je uzor u kuhinji?
Kuharica Melita: O, ima ih puno, ali izdvojila bih nekog našeg domaćeg a to je Tomislav Špiček. Jeste li vi čuli za njega?
Učenici : Da, bio je na televiziji.
Sara: Koji vam je najdraži kuhinjski alat ili aparat?
Kuharica Melita: Najdraži kuhinjski alat mi je nož jer se s njim sve može raditi, za svašta u kuhinji nam je potreban.
Lara: Koje je najneobičnije jelo koje ste probali?
Kuharica Melita: Probala sam puno neobičnih jela jer volim isprobati novo i drugačije. Evo, izdvojit ću žablje krake kao najneobičnije.
Ana G.: Koje jelo najviše volite pripremati u školskoj kuhinji?
Kuharica Melita: Jelo koje najviše volim pripremati u školskoj kuhinji su variva, i to ričet zato što većina djece to voli jesti. A što vi najviše volite jesti u školskoj kuhinji?
Učenici: Žgance, ričet, knedle,…
Leonarda: Da niste kuharica, što biste bili?
Kuharica Melita: Da nisam kuharica radila bih neki posao s djecom jer volim djecu.
Zdravi recept za prste polizati
ZELENE PALAČINKE SA AVOKADOM
Za palačinke:
2 šake mladog špinata
1 šalica mlijeka
1 šalica glatkog brašna
1 jaje
Malo soli
Izblendati ili izmiksati i peći samo s jedne strane na srednje jakoj vatri na maslinovom ulju.
Punjenje:
Svježi sir
Vrhnje
Mladi špinat
Avokado
Cherry rajčice
Pomiješati 3 žlice svježeg sira s jednom žlicom vrhnja i posoliti.
Rajčice narezati na četvrtine, začiniti maslinovim uljem i malo soli.
Avokado narezati na tanke ploškice, iscjediti malo limuna, dodati sol, papar i maslinovo ulje.
Nakon što se ispeku palačinke namažite ih sa sirom i vrhnjem, dodajte mala rajčica i avokada te nekoliko listova mladog špinata, zatvorite palačinku i servirajte. (Na sve to se može dodati jedno pečeno jaje na oko.)
AUTORICA RECEPTA : Janja Benić
Tekst i fotografije: Monika Barić
1.a - Popis udzbenika i radnih biljeznica.pdf
2.a Popis udzbenika i radnih biljeznica.pdf
2.b - Popis udzbenika i radnih biljeznica.pdf
3.a Popis udzbenika i radnih biljeznica (1).pdf
4.a Popis udzbenika i radnih biljeznica (1).pdf
4.b Popis udzbenika i radnih biljeznica (1).pdf
5.a razred - Popis udzbenika i radnih biljeznica.pdf
6.a i 6.b razred - Popis udzbenika i radnih biljeznica.pdf
7.a razred - Popis udzbenika i radnih biljeznica.pdf
8.a i 8.b razred - Popis udzbenika i radnih biljeznica.pdf
Vremenik-natjecanja 2023 2024.pdf
Opca-pravila-2023.2024..pdf
Vremenik-natjecanja-20222023-1.pdf
Opca-pravila-2.pdf
VREMENIK-NATJECANJA-I-SMOTRI-U-SKOLSKOJ-GODINI-2021 2022.-2 (1).pdf
VREMENIK NATJECANJA I SMOTRI 2020 2021 za objavu.pdf
Oopca pravila natjecanja i smotre 2020-2021..pdf
VREMENIK NATJECANJA I SMOTRI 2020 2021 IZMJENJENI-.2021..pdf
misljenje.pdf
Odluka o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2023./2024.
Kalkulator bodova za upis u srednju školu
HZZ-Preporuke-za-obrazovnu-upisnu-politiku-i-politiku-stipendiranja-1220.pdf
Pravo na bodove s natjecanja.docx
letak o zanimanjima pdf.pdf
POZIVNICA OS UCENICI S TESKOCAMA.pdf
Dopis preporuke 2022.pdf
Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja za 2022. g.pdf
Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s bolesti COVID-19 u pedagoškoj/školskoj godini 2021./2022.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavljuje dokument Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s bolesti COVID-19 u pedagoškoj/školskoj godini 2021./2022. u kojemu se predlažu modeli i nude preporuke za odgojno-obrazovni rad i izvođenje nastave u dječjim vrtićima i školama.
Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti COVID-19 vezano uz rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2021./2022. (26/08/2021)
Modeli i preporuke za provedbu nastave u 2021-2022 (1) 31 8.pdf
Upute za sprjecavanje i suzbijanje epidemije bolesti COVID 19 vezano uz rad predskolskih ustanova osnovnih i srednjih skola u skolskoj godini 2021.-2022.-1.pdf.pdf
PROVEDBENI PLAN I PROTOKOL O POSTUPANJU.pdf
Postupak-kod-jednog-ucenika-oboljelog-od-COVID-19-koji-je-bio-na-nastavi-u-vrijeme-zaraznosti.pdf
Postupanje-s-oboljelima-bliskim-kontaktima-oboljelih-i-prekid-izolacije-i-karantene-8.pdf
Postupanje 2.pdf
Upute-za-sprjecavanje-i-suzbijanje-epidemije-bolesti-COVID-19-vezano-uz-rad-predskolskih-ustanova-osnovnih-i-srednjih-skola-u-skolskoj-godini-2021.-2022..pdf
Odluka - obvezno testiranje (1).pdf
Upute-za-sprjecavanje-i-suzbijanje-epidemije-bolesti-COVID-19-vezano-uz-rad-predskolskih-ustanova-osnovnih-i-srednjih-skola-u-skolskoj-godini-2021.-2022.-1.pdf
O-pojavi-novih-varijanti-virusa-SARS-CoV-2-i-prilagodbi-cjepiva-protiv-bolesti-COVID-19.pdf
Postupanje-s-oboljelima-bliskim-kontaktima-oboljelih-i-prekid-izolacije-i-karantene-1.pdf
Postupanje-s-oboljelima-bliskim-kontaktima-oboljelih-i-prekid-izolacije-i-karantene-ver16.pdf
Obavještavamo učenike i roditelje da se javljaju pedagogu isključivo putem maila
osvbosnar.pedagog@gmail.com
ukoliko ćete imati kakvih poteškoća sa korištenjem tableta ili virtulanih učionica.
1. Radionica s učenicima Što radim kad mi je teško?
Radionica Škola i korona - paket podrške
Poruka školske psihologinje roditeljima u vezi aktualnih događanja epidemije i potresa
Korisni linkovi |
> Krapinsko - zagorska... |
> Stubičke Toplice |
> skole.hr |
> MZOS |
> AZOO |
> Radio Stubica |