Dan jabuka u PŠ Antin
Danas (20.10.) smo obilježili Svjetski dan jabuka prvo znanstveno, a zatim i gastronomski. Na satu prirode i društva izvodili smo pokuse kojima smo pomoću jabuka objasnili proces oksidacije i dobrobiti antioksidansa.
Antioksidansi su molekule koje sprječavaju oksidaciju. Jedni od najpoznatijih antioksidansa su vitamini C i E koje pronalazimo u hrani, pogotovo biljkama poput različitog voća i povrća. Limun je posebno bogat vitaminom C koji se nalazi u limunskoj kiselini. Uz to što su dobri za naše tijelo, antioksidansi su odlični i kao konzervansi za očuvanje hrane! Da antioksidansi sprječavaju propadanje jabuke dokazali smo tako što smo jabuku premazali sokom od limuna, mlijekom, alkoholnim octom, slanom vodom te nam je za provjeru poslužila jedna jabuka koju nismo premazali ničime. Pratili smo izgled jabuke kroz tri školska sata te je jabuka koja je bila premazana limunovim sokom ostala svježa i nije promjenila boju.
Četvrtaši su zatim prvašiće poučili što se sve može dobiti preradom jabuka na različite načine. Tako se na stolu našla nešto poznatija pita, sok od jabuka, a veliko zanimanje pobudio je čips od jabuka nastao posebnim procesom sušenja i pečenja. Svi učenici su nakon tih delicija pojeli jednu jabuku jer "Jedna jabuka na dan, tjera doktora iz kuće van".
« Listopad 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Obrazovanje |
Tordinci |