Projekt Živjeti zdravo - Tjedan školskog povrtnog doručka
U tjednu obilježavanja Svjetskog dana hrane učenici 3. i 4. razreda Osnovne škole Tordinci pridružili su se proslavi nacionalnog Tjedna školskog doručka od 11. do 15. listopada sudjelujući u projektu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pod nazivom Živjeti zdravo: Tjedan školskog povrtnog doručka.
Doručak je za školarce najvažniji obrok u danu, a školski doručak u našoj je školi uvijek posebno pripremljen i osmišljen kako bi učenicima omogućio dovoljno vitamina, minerala i energije za pravilan rast i razvoj.
Od 2020. godine svakog listopada, uoči Svjetskog dana hrane slavi se nacionalni Tjedan školskog doručka.
Kako smo uočili da učenici u našoj školi vrlo često izbjegavaju povrće u školskim obrocima odlučili smo poslušati preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i uključiti se u projekt Tjedan školskog povrtnog doručka kako bismo učenicima i na taj način približili povrće kroz cjelotjedno kušanje u raznim receptima.
Stoga je cilj ovog projekta i Tjedna školskog doručka bila podići svjesnost o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako školsko dijete kroz kušanje povrtnog doručka pripremljenog u školi. Iznenadili smo se da prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo tek 1 od 5 učenika/učenica svakodnevno jede povrće! U suradnji s ravnateljem i školskom kuharicom dogovorile smo školski jelovnik za Tjedan povrtnog doručka osluškujući prethodno prehrambene navike naših učenika kako bismo im u sklopu doručka ponudili povrće koje vole, ali i poneko koje još nisu dosada probali.
Tjedan povrtnog doručka obuhvatio je sljedeće izazove - aktivnosti za naše učenike:
1. izrada plana tjednog školskog povrtnog doručka
2. svakodnevno kušanje i ocjenjivanje doručka koji u svom sastavu ima povrće.
3. intervju sa školskom kuharicom.
4. poslušati predavanje pod nazivom Tanjur pravilne prehrane te izrada tanjura pravilne prehrane
5. uređivanje školskog panoa radovima
6. analiza podataka dobivenih nakon ocjenjivanja doručka
7. evaluacija projekta.
Nakon cjelotjednog kušanja ukusnih povrtnih doručaka naši učenici ovaj projekt ocijenili su najvišom ocjenom, a juhu od bundeve naj jelom koje su većina prvi put i kušali.Ovaj vrijedan projekt omogućio je našim učenicima nov način uvida u stvaranje zdravih prehrambenih navika za koje se nadamo da će postati trajne.
Projektne aktivnosti u našoj školi donosimo na pregled u dvije e-slikovnice, a djelić atmosfere možete vidjeti i na slikama.
PROJEKT ŽIVJETI ZDRAVO: TJEDAN ŠKOLSKOG POVRTNOG DORUČKA-PROJEKTNA SLIKOVNICA UČENIKA 3.RAZREDA
PROJEKT ŽIVJETI ZDRAVO: TJEDAN ŠKOLSKOG POVRTNOG DORUČKA-PROJEKTNA SLIKOVNICA UČENIKA 4.RAZREDA
« Listopad 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Obrazovanje |
Tordinci |