Na ulazu nas je dočekao Ravnatelj, te nas je osoblje kroz nekoliko prezentacija detaljno upoznalo s radom škole.Pobliže su nas upoznali s njihovim obrazovnim sustavom, mogućnostima vertikalne prohodnosti i obrazovanja odraslih. Sve su to i ciljevi projekta "Uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva" što će nam dobro doći kod izrade SZ i SK u čemu sudjeluju i naši nastavnici.
Prije obilaska smo posluženi ručkom koji su skuhali, ali i poslužili učenici; taj dan su to bili polaznici 1.godine/razreda. Njihov obrazovni sustav se ponešto razlikuje od našeg, pa su njihovi učenici na 1.godini/razredu malo stariji nego naši, otprilike su 15-16godišnjaci.
Kuhinje-praktikumi su opremljeni po najvišim standardima, a posebno zanimljiv je bio obilazak soba koje se komercijalno iznajmljuju gostima koji posjećuju Den Haag. Jednako tako gosti objeduju u školskim restoranima.
Vegetarijanska večera za nas je također upriličena u jednom od restorana koji se u cilju društveno odgovornog poslovanja i održivosti opredijelio za "zero waste concept". Bilo je to zanimljivo iskustvo :).
Naredni dan je bio rezerviran za obilazak škole/hotela u gradu udaljenom sat vožnje, Amersfortu. Turističko ugostiteljska škole MBO Amersfort djeluje u simbiozi sa starim samostanom pretvorenim u moderan hotel "Heet Closter" gdje učenici i njihovi mentori od ponedjeljka do subote vrijedno pripremaju i poslužuju hranu u restoranu "Novice"(asocijacija je to na pripremni period redovnika:novicijat). Učenici također rade i na primanju i smještaju gostiju.
Ravnatelj škole kao i menadžer hotela su nas informirali o načinu zajedničkog rada i naporima da što bolje obrazuju i pripreme učenike za tržište rada. Utješno je bilo vidjeti da se svi susrećemo sa sličnim poteškoćama
Zadnji dan je bio rezerviran za posjet Amsterdamu i hotelima Ibis i Eden hotel Amsterdam te za razgledavanje grada.
Iskustvo i primjere dobre prakse koje smo vidjeli moći ćemo primjeniti i na poslovima koji nas čekaju kao partnera u projektu "Uspostave RCK u turizmu i ugostiteljstvu" .