Just before the meeting in Slovakia, our students had the opportunity to learn how to make French macarons and tartlets with the well-known confectioner Mrs Michaela Sršňová from Mňamky-zd-rawky company. Therefore, our kitchen at Stredná odborná škola hotelých služieb a obchodu in Banská Bystrica was transformed a bit into a confectioner´s workshop.




U Italiju su krenuli 01.05.2022., učenici Leona Stančić (2.a), Natalija Tomaš (2.a), Toni Radić (2.a), Mladen Tomaš (2.b), Gloria Burić (2.b) i Jure Eterović (3.a) u pratnji naših profesorica Petre Kokeze i Rovene Trivanović.
Nedjelja, 1.5.
Putovanje smo započeli u Splitu trajektom Split-Ancona predvečer. Vrijeme plovidbe, koje je otprilike trajalo 11 sati, smo proveli družeći se, pričajući i velik dio noći spavajući.
Ponedjeljak 2.5.
Odmah pri ranojutarnjem iskrcaju u Anconi hvatali smo brzi vlak s kojim smo putovali od Ancone prema jugu Italije. Iz obližnjeg mjesta smo na kraju autobusnom linijom napokon stigli do Corata gdje smo ostavili prtljagu i odmah započeli s ERASMUS aktivnostima s našim partnerima. Prvi radni dan, naši domaćini su nam održali kratki tečaj o kušanju vina i organizirali edukativnu šetnju po gradu u izmiješanim učeničkim grupama.

Utorak, 3.5.
Utorak smo započeli putovanjem u gradić Trani, vođeni turističkim vodičem. Razgledali smo staru jezgru grada i ručali uz predivni pogled s druge strane Jadranskog mora koju dosad nismo iskusili. Ubrzo nakon ručka već nas je čekalo putovanje u sljedeći gradić na popisu, Bisceglie. Nakon što smo završili s razgledavanjem grada, zadnje odredište dana je bila uljara ,,Galantino'' gdje smo kušali njihova posebna maslinova ulja i time tako zaključili drugi radni dan.



Srijeda, 4.5.
Treći radni dan smo otišli na farmu u neposrednoj blizini Castel del Montea i tamo smo obavili nekoliko grupnih aktivnosti za probijanje leda, ručali i uputili se prema dvorcu. Nakon završetka obilaska dvorca uz pomoć turističkog vodiča, pješke smo se vratili do farme prolazeći kroz prelijepu i zaštićenu prirodu.



Četvrtak, 5.5.
Sljedeći dan, talijanski profesori i učenici su nas u školi naučili kako pripremati tradicionalna lokalna jela i poticali nas da ih i sami pokušamo napraviti. Nakon uspješnog kuhanja, za ručkom su nas posluživali njihovi učenici i jeli smo hranu koju smo to jutro sami pripremili. Poslije ručka uputili smo se prema ,,Torrevento'' vinskim podrumima gdje nam je njihov direktor objasnio i pokazao sve djelove objekta i dao nam na kušanje njihova autohtona vina. Tu istu večer smo izašli zajedno s novostečenim prijateljima Slovacima, Česima i Talijanima i bar na kratko vrijeme iskusili bujni noćni život Corata na trgu gdje se nalazio naš hotel.





Petak, 6.5.
Na zadnji dan naše mobilnosti rješavali smo kahoot kvizove da vidimo koliko smo zanimljivosti zapamtili o Italiji i popunili padlet o mobilnosti s našim najupečatljivijim i najdražim trenutcima s ovog tjedna. Nakon evaluacije projekta uputili su nas u salu unutar škole gdje se održala dodjela certifikata i gdje smo se nažalost morali oprostiti od naših partnera nakon što smo kušali deserte. Bilo je vrijeme za povratak u Hrvatsku. Taksijem smo putovali do stanice za brzi vlak kojim smo došli do Ancone iz koje smo istu večer isplovili za Split.



Ahoj! U moru putovanja posjetili smo i Slovačku, zemlju automobila, koja je poznata i kao turistička destinacija bogata planinama, nacionalnim parkovima, pećinama i dvorcima. Tjedan prepun zabave, avantura i stjecanja novih vještina smo proveli u srcu Slovačke, u gradu Banskoj Bystrici.
Putovanje smo započeli u subotu, 19.veljače, u ranojutarnjim satima kada su učenici Natalija Tomaš (2.a), Toni Radić (2.a), Ivan Jerčić (3.b), Lena Szentgyorgyvolgyi (3.a) i Karla Rakela (4.a) sa profesorima Petrom Kokezom, Rovenom Trivanović i Brankom Karmelićem te vozačem Ivanom Knezovićem krenuli za Slovačku kombijem. Vozili smo se 9 sati od Splita do Bratislave gdje smo se smjestili u hostel. Prvu večer smo proveli u razgledavanju centra grada gdje smo se slikali i sa Čumilom, radnikom koji proviruje iz šahta u samom gradskom središtu.
U nedjelju, 20.veljače, smo se ustali rano te puni energije krenuli u razgledavanje predivne Bratislave. Prvo smo doručkovali u malom šarmantnom kafiću. Posjetili smo Glavni trg (Hlavné námestie), Rolandovu fontanu, koja je poznata i kao Maksimilijanova fontana, Bratislavský hrad. Zatim smo se popeli sve do starog dvorca s kojeg krasi prelijepi pogled na grad. S dvorca smo se spustili do palače Grasalković. Nastavili smo šetnju gradom, uz rijeku Dunav, te smo posjetili i UFO toranj. Toranj visok 95 metara s panoramskim pogledom na grad Bratislavu. U tornju smo popili kavu te na taj način završili prvi dan.
Ponedjeljak, 21.veljače, je bio prvi radni dan projekta „A Healthy Taste of Inclusion“. Sa partnerima smo se našli na doručku gdje smo upoznali naše vršnjake. Nakon doručka smo u ekipama započeli igru „geocaching“ kroz koju smo još pobliže upoznali grad. No, dok smo rješavali zadatke uhvatila nas je kiša te smo se skrili u shopping centru „Eurovea“ gdje smo ručali. A nakon ručka nas je čekalo penjanje na Slavin, vojno groblje. Putem smo naišli i na hrvatsku ambasadu ispred koje smo se morali i slikati. Dan je završio s večerom s pet sljedova u UFO tornju. Nakon večere krenuli smo za Bansku Bystricu gdje smo se smjestili u hotel „Narodny dom“.
Utorak, 22.veljače, je započeo ranojutarnjim buđenjem i doručkom u hotelu nakon čega smo krenuli za školu. U školi su nas dočeli učenici koji su nam pokazivali kako se rade kokteli te smo ih na kraju mogli i probati. Neki od nas su se iskušali i sami u rađenju koktela. Zatim smo ručali u veganskom restoranu „Alanda“ koji nas se dojmio. U popodnevnim satima smo imali vođenu turu po centru grada gdje smo dobili priliku da se popnemo na Bell Tower.
U srijedu, 23.veljače, posjetili smo planinu Donovaly gdje smo imali priliku skijati na ledu te se voziti u saonicama koje vuku psi (dog sledging). Nakon toga smo ručali te se vratili u Bansku Bystricu. Popodnevni sati su bili ispunjeni kuhanjem naše večere. Radili smo juhu od bundeve te pečeno meso.










