PETI SUSRET UČENIKA I NASTAVNIKA U PROJEKTU S.I.K.U.L.A, ĐAKOVO, HRVATSKA
Autor: Zlata Hrženjak, 4. 7. 2019.
Peti susret učenika i nastavnika u okviru projekta S.I.K.U.L.A. programa Erasmus+ ofržao se od 11. do 15. ožujka u Đakovu. Sudionici su bili gosti iz Italije i Portugala, a tijekom aktivnostisudionici su posjetili zanimljive lokalitete prirodne baštine, kulturoloških i arhitektonskih spomenika, ali su sudjelovali i u gastro radionici pripremajući tradicionalna jela iz Iz Italije, Portugala i Hrvatske koristeći se tipičnim namirnicama donesenim za ovu prigodu.
Više nije nikakva novost da su učenici i nastavnici Ekonomske škole Braća Radić iz Đakova domaćini svojim vršnjacima iz različitih zemalja diljem Europe ili da i sami negdje putuju i prezentiraju svoju školu, grad i zemlju ili utvrđuju i proširuju svoja znanja. Tako su i ovog tjedna domaćini u projektu S.I.K.U.L.A – Students' Iternational Knowledge unvails Lovely Areas programa Erasmus+
Cilj projekta je otkriti i predstaviti mjesta i zanimljivosti svog kraja koja nisu dovoljno promovirana i a predstavljaju pravo bogatstvo za turizam. Svojim će prijateljima tijekom ovog tjedna predstaviti niz zanimljivosti iz područja arhitekture, kulture, prirodnih ljepota i gastronomije.
Već prvog dana pokazali su im katedralu, crkvu Svih svetih i ostatke srednjovjekovnih zidina u Đakovu, upoznali ih sa značajem i ulogom biskupa Josipa Jurja Strossmayera, veličinom kipara Ivana Meštrovića i osebujnošću pjesnika Dragutina Tadijanovića i književnice Ivane Brlić Mažuranić.
Pokazali su im prirodne ljepote Papuka i vinograda u Trnavi, a do kraja tjedna provest će ih močvarama Kopačkog rita, baroknim Osijekom, pokazati dvorce u Valpovu, Donjem Miholjcu , Našicama i Vukovaru, prošetati vinkovački trgom koji prikazuje najstariji kalendar u Europi, te predstaviti književnika Ivana Kozarca i prvu hrvatsku kompozitoricu Doru Pejačević
Ipak 13. ožujka održat će se možda najatraktivnija aktivnost u kojoj će europski srednjoškolci sudjelovati, pripremati će i servirati jela svoga kraja. Za potrebe ove radionice, naši gosti su donijeli najtipičnije namirnice iz svojih krajeva, a Đakovčani će se predstaviti slavonskim specijalitetima. Bogatstvo mirisa i okusa naći ć se zajedno servirani na stolu Pansiona Budimir čijem vlasniku se zahvaljujemo na nesebičnom ustupanju prostora i opreme za kuhanje.
Iskustvo u kulinarskim vještinama svakako predstavljaju pravi izazov i zato s nestrpljenjem očekujemo sutrašnju radionicu. A da će se svi zaista potruditi u to ne treba ni sumnjati jer su na degustaciju pozvali i sve sudionike međužupanijskog natjecanja u kompjuterskoj daktilografiji koje će Ekonomska škola Braća Radić također sutra ugostiti.
No aktivnosti neće završiti serviranjem i degustacijom jela, poslijepodne će se nastaviti s radionicama u etno stilu, Izrađivat će se zidni ukrasi i straničnici s motivima ukrasa slavonske narodne nošnje, ali će školom odjeknuti i zvuci tamburice, a učenice odjevene u narodne nošnje naučit će ih osnovne korake šokačkog kola. I za kraj nešto modernije, svi zajedno zaplesat će zumbu.