19. Katarinski sajam
Autor: Manuela Tomljenović, 18. 11. 2014.
Gastro natjecanje
KUHAJMO SLAVONSKI
22. studeni 2014.
Ovogodišnji 19. Katarinski sajam obogaćen je gastro manifestacijom „Kuhajmo slavonski“, na kojoj su sudjelovali učenici koji praktični dio nastave obavljaju u Ugostiteljskom praktikum naše škole, te učenice 3. B Ivana Smolčić, kao pomoć šefu kuhinje hotela Art i Valentina Vecl, kao pomoć kuharu iz Oprisavaca, u kategoriji pripreme klasičnog slavonskog predjela - SLAVONSKA HLADNA PLATA i pripremi tradicionalnog glavnog jela- SLAVONSKOG ČOBANCA.
Organizatori ovog natjecanja su: Turistička zajednica grada Slavonskog Broda, Razvojna agencija grada Slavonskog Broda, Turistički klaster "Slavonska košarica", Obrtnička škola Slavonski Brod i Hotel Art, a cilj manifestacije je, kroz tradicionalnu kuhinju, posjetiteljima prenijeti duh tradicije i kulture življenja u Slavonskom Brodu.
Voditelj i moderator manifestacije, koja se održala u subotu, 22. studenoga, na prostoru ispred Sportske dvorane „Vijuš“, je poznati chef "Jezikove juhe" Stephano Macchi.
Natjecanje „Kuhajmo slavonski“ okupilo je 8 ekipa iz četiri slavonske županije (Osijek, Vinkovci, Vukovar, Županja, Slavonski Brod, Požega) Natjecanje se odvijalo u dvije kategorije - priprema klasičnog slavonskog predjela (KATEGORIJA A).Obuhvatila je slavonsku hladnu platu (slanina, čvarci, kulin, kulinova seka, svinjska mast, domaći sir razni). Druga kategorija bila je priprema tradicionalnog glavnog jela (KATEGORIJA B), a podrazumijevala je pripremu toplog glavnog jela – slavonski čobanac (divljač, svinjetina, junetina).
Namirnice koje su se koristile u pripremi jela proizvodi su domaćih proizvođača, uglavnom članova najvećeg hrvatskog turističkog klastera „Slavonska košarica“.
Slavonskim specijalitetima vrhunskih majsora kuhinje nije mogao odoljeti ni predsjednik RH Ivo Josipović koji je došao pozdraviti natjecatelje i poželjeti im puno uspjeha.
Natjecanje se odvijalo pod budnim okom poznatog kunara Stephana Macchija koji nije skrivao oduševljenje slavonskom kuhinjom, ali i umijećem prijavljenih ekipa. Iako preferira mediteransku prehranu, slavonskom se sa zadovoljstvom počastio.
Uz Stephana članovi žirija za ocjenjivanje pripremljenih delicija bili su Boris Matić (RaSB), Ivica Vlašić (novinar Brodskog vjesnika) i nastavnik Ivan Kožić (Obrtnička škola Slavonski Brod).
Iako je pred žirijem bio iznimno težak zadatak, najbolji su se ipak mora izabrati. Tako je pobjednikom u slaganju hladne plate (predjela) slavonskih domaćih specijaliteta proglašen Tihomir Krijan, šef kuhinje hotela Art, uz pomoć učenice 3. B razreda naše škole Ivane Smolčić. Pobjednik u kuhanju slavonskog čobanca je Anđelko Ledić iz Zlatnog luga (Požega). Tijekom svečanosti uručene su im i prigodne nagrade.
Sastavni dio manifestacije bili su brojni popratni sadržaji poput druženja posjetitelja i kuharskih ekipa, organiziranja kuharskih „dvoboja“ među posjetiteljima, prezentacija i degustacija.
Ostatak fotografija možete pogledati na linku.
Popis udžbenika za školsku 2024./'25. godinu
PRIČEKAJTE S KUPNJOM UDŽBENIKA DO RUJNA I PRVOG SATA S PREDMETNIM NASTAVNIKOM JER NEKI OD UDŽBENIKA NEĆETE TREBATI.
Pri nabavi udžbenika obratite pažnju na udžbenike stranog jezika. Svaki učenik uči samo jedan strani jezik te kupuje udžbenike samo za onaj jezik koji uči - njemački ili engleski, osim zanimanja KUHAR, SLASTIČAR, KONOBAR koji uče oba jezika.
Također, obratite pažnju na udžbenike za vjeronauk i etiku, kako ne biste kupili oba udžbenika, već samo za onaj izborni predmet za koji ste se opredijelili.
« Prosinac 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |