Krafne
Sastojci:
45 dag glatkog brašna
3 žumanjka
3 dag svježeg ili vrećica suhog kvasca
1 limun
2 žlice šećera
3 žlice maslaca
mlijeko po potrebi
1/4 žličice soli
ulje za prženje
šećer za posipanje
Priprema:
Izmrvljeni svježi ili suhi kvasac izmiješajte sa 1/2 dl mlakog mlijeka, žlicom šećera i žlicom brašna, pa pokriveno držite na toplom mjestu da se digne na dvostruku količinu.
Brašno stavite u zdjelu, dodajte dignuti kvasac, omekšali maslac, žumanjke, sol i šećer i naribanu limunovu koricu, prethodno dobro opranu. Dodajte mlako mlijeko i mijesite tijesto dok se ne pojave mjehurići i dok se tijesto ne odvoji od stijenki posude.
Dobro pokrijte i držite na toplome sve dok se ne digne na dvostruku količinu.
Tada ga iz zdjele prebacite na pobrašnjelu dasku, premijesite i valjkom razvaljajte na 1 cm debljine.
Kalupom izrežite veće okrugle oblike, poredajte na ubrus i pokrijte da se opet dižu, otprilike 40 minuta.
Pržite ih u dosta vrućeg ulja, najprije s one strane na kojoj nisu ležale na ubrusu, a zatim okrenite i drugu stranu.
Pržene krafne stavite na pladanj i pospite šećerom u prahu.
Popis udžbenika za školsku 2024./'25. godinu
PRIČEKAJTE S KUPNJOM UDŽBENIKA DO RUJNA I PRVOG SATA S PREDMETNIM NASTAVNIKOM JER NEKI OD UDŽBENIKA NEĆETE TREBATI.
Pri nabavi udžbenika obratite pažnju na udžbenike stranog jezika. Svaki učenik uči samo jedan strani jezik te kupuje udžbenike samo za onaj jezik koji uči - njemački ili engleski, osim zanimanja KUHAR, SLASTIČAR, KONOBAR koji uče oba jezika.
Također, obratite pažnju na udžbenike za vjeronauk i etiku, kako ne biste kupili oba udžbenika, već samo za onaj izborni predmet za koji ste se opredijelili.
« Listopad 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |