Gastronomska radionica i priprema za natjecanje
Autor: Ivana Manojlović, 19. 5. 2021.
Učenici ugostiteljsko turističke struke i ove su godine sudjelovali na još jednoj u nizu gastronomskih radionica pod vodstvom svojih mentora, ali i našeg bivšeg učenika Matije Jagića, koji je veći dio svoje karijere boravio na stažiranju u eminentnim restoranima s Michelinovim zvjezdicama poput Konobe Pellegrini, Hiša Franko, Restorant Maaemo u Oslu, Die Brasserie u Njemačkoj i drugdje, kod vrsnih chefova s više Mishelinovih zvjezdica. S obzirom da se ekipica naših učenika priprema za međunarodno natjecanje Biser mora na Braču, s temom nacionalne kuhinje, ovo je bila prilika da pozovemo Matiju da nam prezentira nekoliko delicija i prenese svoja iskustva sa stažiranja. Važno je spomenuti da se filozofija takvih svjetski poznatih chefova i restorana bazira na autohtonim namirnicama iz okruženja te stupnju kreativnosti i pripreme hrane, ali i kombinaciji začina, sastojaka i postojanosti kvalitete gastronomskih delicija.
Za ovu prigodu napravljeno je nekoliko jela, s autohtonim namirnicama iz okruženja uz dašak novosti i ljubavi prema hrani, od kojih ističemo:
- juhu od medvjeđeg luka
- obložena pačja prsa na palenti s kremom od mrkve i rikole
- mus od bijele čokolade s medenjakom
Sva ostala jela mogu se pogledati na fotografijama, ali i u fotogalerijama naših učenika. Našim mladim kuharima poželimo puno sreće i uspjeha na međunarodnom natjecanju Biser mora na Braču, koji će na natjecanju predstaviti gastronomiju Hrvatskog zagorja.
Branka Kralj