Radionica Artisan pekarstva u Kul IN Sisak
Autor: Ivana Manojlović, 15. 7. 2021.
Nastavnici srednjih škola Zabok i Prelog koje su dio Regionalnih centra za kompetencija u ugostiteljstvu i turizmu ReCeZa iz Zaboka, postali su učenici na tjedan dana. U svrhu profesionalnog razvoja, sudjelovali su na jednotjednom programu Artisan pekarstva u Kulinarskom Institutu Kul IN.
Projekt je realiziran s ciljem da se nastavnike stručnih predmeta srednjih škola upozna s pekarskim proizvodima koji se pripremaju pomoću startera. Na edukaciji se kroz praktične vježbe učilo o fermentaciji i kvascima u pekarstvu te su tako polaznici imali prilike raditi s heljdinim, raženim, kukuruznim i ostalim vrstama brašna. Tijekom programa polaznici su usavršili pripremu artisan kruhova, quicheova, focaccie, kroasana, peciva te drugih slanih i slatkih pekarskih proizvoda.
Profesori o programu Artisan pekarstva:
Sve mi se sviđalo, više sam u pekarstvu nego u slastičarstvu i imam bazu u tijestima, ali htjela sam naučiti nešto novo o artisan načinu pripreme. Dobro je učiti nove metode pripreme tijesta i starter kultura jer je to nešto čega u industrijskoj proizvodnji nema. Prenijeti ću sve svojim učenicima i nadam se da ćemo uspješno primijeniti neke od artisan principa već od ove jeseni.
- Gordana Žvorc, Srednja škola Prelog – ReCeZe/Regionalni centar Zabok