Taste the Mediterreanean
Autor: Ivana Manojlović, 9. 10. 2021.
Od 06. do 09. listopada u sklopu aktivnosti na projektu ReCeZa – Regionalni Centar Zabok, djelatnici Srednje škole Zabok te tri škole partnera (iz Bjelovara, Preloga i Varaždina) te partnera iz gospodarstva Hotela Kaj iz Marije Bistrice participirali su na Festivalu Taste the Mediterranean koji se održava u Splitu.
Okusi Mediterana je festival, manifestacija kroz koju vrhunski svjetski i domaći chefovi čiji su restorani nagrađeni Michelinovim zvjezdicama i Gault&Millau tokama, demonstriraju umijeća prigotavljanja najfinijih dekicija. U splitskim restoranima Dvor, Kadena, Kinoteka, Hotel Park, Zora bila i Zrno Soli, gostovali su chefovi iz sedam zemalja, a zajedno sa chefovima domaćinima spravljali su mediteranske gala večere od šest slijedova sljubljene s vrhunskim vinima. Održano je niz masterclass radionica na kojima su vrhunski hrvatski i međunarodni chefovi prezentirali svoje kreacije, svjetske trendove u gastronomiji, vinske radionice, održano je nekoliko panel diskusija, degustacija i ostalih događanja.
Na Festivalu Okusi Mediterana sudjelovali su Boris Marković i Renata Tršinski te Andrej Ivankov, iz Srednje škole Zabok. Partnere su zastupali, Nevenka Bosilj i Alen Igrec iz Gospodarske škole Varaždin, Zlatko Pavičić i Igor Grgić iz Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar, Danijel Naranđa iz Srednje škole Prelog te Danijela Vitez i Martina Kovačić iz Salve Regina d.o.o. Sudionici su sudjelovali na:
- šest različitih Masterclassova poznatih chefova s Mishelinovim zvjezdicama i Gault&Millau tokama, iz Španjolske, Francuske, Slovenije i naravno iz Hrvatske.
- Panel diskusiji „Ugostiteljstvo za vrijeme i nakon COVID-a“
- Panel diskusiji „Zero waste: važnost upravljanja otpadom u ugostiteljstvu i hotelijerstvu
- Panel diskusiji „Uči i ostvari svoje snove“
- Cooking show-u španjolske chefice Marie Jimenez Latorre koja je prezentirala tradicionalnu Španjolsku kuhinju
- prezentacijama i degustacijama maslinova ulja te vrhunskih španjolskih i talijanskih vina
Cilj sudjelovanja na ovom festivalu bilo je spoznati nove tehnike i svjetske trendove u gastronomiji, a koji bi se mogli primijeniti u nastavi ugostiteljstva, ali i steći nove poslovne veze kako bi se slični masterclassovi i panel diskusije mogle održati na području regije u kojoj se nalaze Srednja škola Zabok i partnerske škole.
Andrej Ivankov, dipl. oecc.
Voditelj RCKTU-a