Junior Barmen kup
TROGODIŠNJE ZANIMANJE
Konobar radi na poslovima:
- posluživanja i prodaje svih vrsta hrane i pića,
- obračunava i naplaćuje ugostiteljske usluge, pri čemu je od
- posebnog značenja izravna komunikacija s gostima, naročito kod specijalizacije za sommelijera, barmena isl.
Mogućnosti zapošljavanja:
- U hotelima, hostelima, motelima, kampovima, marinama, restora nima, bolnicama, brodovima i dr.
Nastavak školovanja:
- Mogućnost napredovanja u struci i polaganja majstorskog ispita.
- Nastavka školovanja u ustanovama za obrazovanje odraslih (završetak 4. razreda).
- Postoji mogućnosti samozapošljavanja i pokretanja vlastitih ugostiteljskih objekata uz posjedovanje odgovarajuće licence – majstorskog ispita.
Elementi koji se boduju za upis u zanimanje KONOBAR:
- Opći uspjeh od 5. do 8. razreda , ocjene 7. i 8. razreda iz predmeta: hrvatski jezik, matematika i 1. strani jezik.
16. međunarodnom natjecanju G&T Cup za barmene
Autor: Ivana Manojlović, 10. 4. 2022.
U sklopu projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok, učenik 3.Ua razreda, Patrick Šajnički sudjelovao je na 16. međunarodnom natjecanju G&T Cup za barmene koji se održao u Višoj strukovnoj školi za ugostiteljstvo, wellness i turizam u Bledu u Sloveniji u razdoblju od 5. do 7. travnja 2022. godine.
S obzirom da se Slovenija ponosi sa svojom titulom zemlje održivog razvoja turizma i ekološke svijesti, ovogodišnja tema natjecanja bila je “Mystic Forest”.
Svi natjecatelji morali su pripremiti zanimljive i kreativne priče o nastanku svog koktela s potpisom, na temelju zadane teme te ih ispričati pred povjerenstvom i to na engleskom jeziku. Povjerenstvo je ocjenjivalo priču, upotrebu stranog jezika, prezentaciju i povezanost s temom natjecanja. Nakon toga uslijedila je priprema i prezentacija samog koktela. Učenik Patrick Šajnički pripremio je koktel pod nazivom “The Old Pilot’s Battle” kojeg je osmislio njegov mentor Kristijan Gregorić.
Članovi Udruge konobara i barmena Slovenije su ocjenjivali tehničku izvedbu pripreme koktela, a okus koktela i sveukupni dojam ocjenjivalo je posebno povjerenstvo - članovi sponzorskih organizacija ovogodišnjeg natjecanja - G3Spirits.
U drugom krugu natjecanja natjecatelji su demonstrirali svoje znanje pripreme klasičnih koktela. U izrazito jakoj konkurenciji ovog AEHT natjecanja, u kojem je nastupalo 25 natjecatelja iz 6 europskih zemalja (Austrija, Hrvatska, Latvija, Malta, Nizozemska i Slovenija), Srednja škola Zabok je prvi put sudjelovala pa možemo s ponosom reći da je učenik ostvario značajan uspjeh.
Patrick Šajnički osvojio je 1. mjesto u kategoriji “Best sustainable cocktail”.
Čestitamo učeniku i mentoru Kristijanu Gregoriću iz Hotela Kaj, koji je ujedno i bivši učenik Srednje škole Zabok.
Pripremila: Kristina Kovačec, prof.