preskoči na sadržaj

Gimnazija Petra Preradovića Virovitica

 > Naslovnica
Izdvojeno
Nastavni plan i program Javna nabava Online produljenje posudbe u školskoj knjižnici
Sandučić povjerenja Popis užbenika za šk. god. 2024./2025. Desiderata
Evidencija objava na mrežnoj stranici škole Natječaji Javni pozivi i odluke za organizaciju izvanučioničkih nastava
Pedagoško-psihološki kutak Katalog školske knjižnice Vrijeme primanja roditelja na individualne razgovore
COVID-19 - Protokol za rad u školi COVID-19 - Protokol za korištenje i najam sportske dvorane Kalendar polaganja ispita državne mature u šk. god. 2022./2023.

 


Pvi nastavni dan

[OBAVIJEST] Učenici prvih razreda se prvoga dana nastave, 9. rujna 2024. godine u 7:30 okupljaju u holu kod glavnog...

Objavljuje Gimnazija Petra Preradovića ViroviticaČetvrtak, 5. rujna 2024.

Godišnjak za šk. god. 2023./2024.

Natječaj za imenovanje ravnatelja/ice škole

Natječaj za imenovanje ravnatelja/ice Gimnazije Petra Preradovića Virovitica objavljen je 16. veljače 2024. godine.

Natječaj vrijedi osam (8) dana od objave natječaja u Narodnim novinama (NN 19/2024) i na mrežnim stranicama Gimnazije Petra Preradovića Virovitica.

Preuzmite dokument u .doc formatu.


Instagram

Vijesti

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Autor: Jasminka Viljevac, Sanja Srnak, 17. 10. 2014.

Učenici i nastavnici Gimnazije Petra Preradovića obilježili su 17. listopada 2014. Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje stavljajući u središte jabuku.

Zašto jabuka ?

Jabuka pripada porodici Ruža, jednoj od najbogatijih i najrasprostranjenijih biljnih vrsta. Porijeklom je iz Azije, a mi Europljani smo je vrlo lijepo prihvatili. Na svijetu postoji oko 200 000 sorti jabuka, a u Hrvatskoj oko 5000. Sve su nastale pažljivim ljudskim radom.

Čarobno svojstvo jabuke otkriveno je još u antici.

Svježe jabuke plutaju na vodi. U vreći krumpira sprječava klijanje te održava svježinu. Jabuka je idealno sredstvo za čišćenje srebrnine. One su izvor vitamina, vlakana, antioksidansa, smanjuju razinu kolesterola u krvi, smanjuju rizik od nastajanja karcinoma i usporavaju starenje. Jabuka služi kao zdrav međuobrok jer pouzdano gasi žeđ, a ispunjava nas i daje energiju. Nutritivna vrijednost 100 grama jabuke je 58 kalorija.

U tim bogom danim plodovima uživaju i medvjedi, rakuni, konji, krave, kukci i druge životinje. Jabuka je kraljica među voćem.
Narodna poslovica glasi: „Jedna jabuka na dan – liječnik iz kuće van!“ Pljesak molim, za jabuke!

Veliki odmor bio je vrijeme blagoslova i uživanja plodova zemlje pa su učenicima darivane jabuke koji su, zajedno s profesorom Hrvojem Turčinovićem, uredili stolove na hodnicima raznim plodovima zemlje i domaćim proizvodima.

U svijetu suvremene tehnologije ljudske su ruke ipak neizostavni dio svakog posla pa su tako i danas vrijedni učenici i njihovi nastavnici obogatili prostor Gimnazije radošću uređivanja i zajedničkog blagovanja kruha i plodova zemlje.

 

PLJESAK MOLIM !      ZA JABUKE !

 

     Jabuka pripada porodici Ruža, jednoj od najbogatijih i najrasprostranjenijih biljnih vrsta. Porijeklom je iz Azije, a mi Europljani vrlo lijepo smo je prihvatili.

     Cvijet jabuke ima pet latica i pet lapova sa većim brojem prašnika i tučak. Plodovi jabuke razvijaju se nakon oplodnje, ali nisu svi jednaki. Na svijetu postoji oko 200 000 sorti jabuka, a u Hrvatskoj oko 5000. Neke od njih su: jonagold, idaread, bakovača, barunka, bilogorka, bistrica, božična, hrvatica, mašanka, i dr. Sve su nastale pažljivim ljudskim radom. Svježe jabuke plivaju na vodi. Od njezina drveta moćni čarobnjaci izrađuju čarobne štapiće. U vreći krumpira sprječava klijanje te održava svježinu domaćih keksa. Jabuka je idealno sredstvo za čišćenje srebrnine. Godišnje se u Hrvatskoj potroši između 16 i 17 kilograma jabuka po stanovniku. U tim bogom danim plodovima uživaju i medvjedi, rakuni, konji, krave, kukci i druge životinje. Čarobno svojstvo jabuke otkriveno je još u Antici. Jabuka služi kao zdrav međuobrok jer pouzdano gasi žeđ, a ispunjava nas i daje energiju. Nutritivna vrijednost 100 grama jabuka je oko 58 kalorija.

     Zašto je dobro jesti jabuke? One su izvor vitamina, vlakana, antioksidansa, a pozitivno utječu na rad crijeva, smanjuju razinu kolesterola u krvi, smanjuju rizik od nastajanja raka i usporavaju starenje. Kod proljeva je dobro pojesti naribanu jabuku, a i sastavni je dio svake dijete. Vaš organizam višestruko profitira jedenjem jabuka, ne zaboravite to. Od jabuka dobivamo sok, jabučni ocat, vino, marmeladu, kompot, radimo kolače, salatu, rakiju, čips...

     Sok od jabuka poboljšava rad srca.

     Jabučni ocat pomaže u smanjenju tjelesne masti.

     Svježa jabuka ublažava kašalj i bol u prsima.

     Oguljene jabuke imaju blagotvoran učinak na desni.

     Čaj ili kupka od jabuke pomoći će s problemima spavanja i imaju opuštajući

     učinak.

     Jabučni ocat pomaže kod učinkovitog eliminiranja akni.

     Jabuka poboljšava zdravlje i povećava koncentraciju.

     U jabuci ima vitamina C, A, E, B1, B2, B6 i betakarotena.

     Jabuka potiče imunološki sustav i vrlo je učinkovita u borbi protiv virusa i  

     bakterija.

     Sadrži serotenin i potiče bolje raspoloženje čak od čokolade.

     Jabuka je kraljica među voćem.

     Iako jabuka kroz povijest simbolizira zlo, treba ju darovati svojoj ljubavi.

     Pojedete li uvečer jabuku bolje ćete spavati.

     Narodna poslovica glasi: „Jedna jabuka na dan – liječnik iz kuće van“.

     Pljesak molim! Za jabuke!

 




Tražilica
Izdvojeno



ESI
Zajedno kroz prirodoslovlje

Kurikulumi i priručnici

Kurikulumi i priručnici fakultativnih nastava projekta Zajedno kroz prirodoslovlje

Stem za svakog

 

 

CMS za škole logo
Gimnazija Petra Preradovića Virovitica / Trg bana Josipa Jelačića 16, HR-33000 Virovitica / gimnazija-ppreradovica-vt.skole.hr / ured@gimnazija-ppreradovica-vt.skole.hr
preskoči na navigaciju