Dan jabuka 20. 10. 2024.

Tradiciju održavanja Dana jabuka 20. listopada započela je godine 1990. u Londonu, a tu tradiciju obilježili su i naši učenici.

Zanimljivo je da jabuka pripada porodici ruža i smatra se jednim od najzdravijeg voća. Puna je vitamina i minerala, pa zato i ne čudi što nosi naziv ”kraljica voća”. Danas u svijetu postoji više od 10 000 sorta jabuka.

Učenici 2. razreda posvetili su ovaj tjedan jabuci. Povodom Dana jabuka radili su ukusne slastice. Glavni sastojak bila je, naravno, jabuka.

Za vrijeme produženog boravka učenici su sa svojom učiteljicom Antonijom Josipović pripremali desert u čaši. U čašu su stavili smrvljene kekse, jabuku narezanu na kockice i sve zasladili s malo šlaga. Bilo je ukusno i zabavno.


Osim ukusnog deserta, jabuku su i crtali. Na sredinu papira nacrtali su jabuku te ju iscrtali raznim ravnim crtama. Pozadinu također. Plohe na jabuci bojali su toplim tonovima boja, a pozadinu hladnim. Nastala su prava umjetnička djela.





Na satu Domaćinstva vrijedni drugaši pripremali su sa svojom učiteljicom Karlom Carić štrudlu od jabuka.







Preporuča se svaki dan pojesti po jednu jabuku, jer

”JEDNA JABUKA NA DAN TJERA LIJEČNIKA IZ KUĆE VAN”.

DAN KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

Dani zahvalnosti za plodove zemlje nas podsjećaju na to kako trebamo biti zahvalni na onome što imamo. Kod nas to budi i osjećaj zajedništva. Kada se najviše osjećamo kao dio zajednice? Kada smo za stolom i jedemo ukusan obrok. Povedeni time, učenici drugog razreda za vrijeme produženog boravka sa svojom učiteljicom Antonijom Josipović odlučili su ispeći ukusan i nadasve mirisan kolač.

Pa pročitajte i pogledajte njihove dojmove.

Svi su sudjelovali. Redom smo dodavali sastojke i izmjenjivali se u miješanju kako bi se sve što bolje sjedinilo. Zavladalo je veliko uzbuđenje kada smo smjesu izlili u posudu za pečenje. Naše drage kuharice pomogle su nam i stavile kolač peći. Činilo nam se da to traje cijelu vječnost…

Konačno je bio gotov. Nismo mogli dočekati da se ohladi pa smo ga odmah pojeli. Sve do zadnjeg komadića. Jako smo se dobro zabavili, a usput i najeli. Ukoliko želite probati, recept piše ispod. Preporučamo da ga pečete u društvu jer je puno zabavnije, a zasigurno i ukusnije.



RECEPT ZA OVAJ UKUSAN KOLAČ:

  • 3 jaja
  • 3 šalice šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 1 šalica mlijeka
  • 1 šalica jogurta
  • 1 šalica ulja
  • 5 šalica glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo