Knjižničarka:
Zlatka Belošević
Radno vrijeme knjižnice OŠ jabukovac-Zagreb
ponedjeljak 10-16
utorak* 8-14
srijeda 8-14
četvrtak 8-14
petak 8-14
utorak* - prvi utorak u mjesecu je knjižnica zatvorena zbog sudjelovanja na Info utorku u KGZ-u, ovisi o trenutnoj epidemiološkoj situaciji
Izložba začina
Mmm, što miriše i prija! Izložba o začinima, kuhinjskom posuđu i pomagalima. Postavljena uz Svjetski dan kuhara, 20. listopada.
Trajanje izložbe listopad 2013. – siječanj 2014.
Ideja i postav: Zlatka Belošević
Izloške posudili: Kućarin, Ljiljana Banović, Zlatka Belošević, Darko Benčić, Helena Glasnović, Lajla Hiršl, Valerija Hotko, Marina Jurin, Anica Kunštić, Jasna Marendić Bajs, Nena Radusin, Rosana Ratkovčić, Sanja Starčević, Sonja Vučić i Ines Zorko.
Donacija suhih začina: Kućarin, Ljiljana Banović, Lajla Hiršl, Anica Kunšti i Sonja Vučić.
Zeleni začini: Green friends (Sakowski d.o.o.)
Povijest začina i začinskog bilja seže do samih početaka čovječanstva. Koristili su se za konzerviranje hrane, kao osnova mnogih lijekova, u kulinarstvu, obradi tekstila i dr. Arheološki nalazi pokazali su da su u kameno doba ljudi u jelo dodavali kumin. Uporaba začina spominjala se još u doba Sumerana. Stari Egipćani koristili su mješavine začina za balzamiranje. Začine i začinsko bilje koristila su keltska i germanska plemena. Stari Grci posvetili su određeno začinsko bilje svojim bogovima. Tradicionalna kineska medicina oslanjala se na začinsko bilje. Hipokrat je zapisao više od 400 medicinskih pripravaka izrađenih od začina i začinskog bilja, a polovica njih se i danas koristi. Plinije Stariji je u 1. st. opisao učinke koje začinsko bilje ima na poznate bolesti. U 12. st. je sveta Hildegarda otkrila iscjeliteljsku moć začinskog bilja. Zahvaljujući rimskim vojnicima, a kasnije kršćanskim redovnicima, začini su dospjeli preko Alpa. Karlo Veliki izdao je nalog da se u svakoj kraljevskoj rezidenciji i imanju pod vlasništvom kralja zasadi vrt sa začinskim biljem. Biljke su se koristile kao začini, za liječenje, za konzerviranje i za uklanjanje nametnika. Dugo su vremena manastiri i samostani čuvali tajnu o tome kako se začinsko bilje može koristiti u liječenju. Njihovo se znanje prenosilo usmenim putem sve dok izumom tiska nije postalo dostupno velikom broju ljudi. U srednjem vijeku i renesansi začini su imali važnu ulogu u gospodarskom i političkom životu Europe. Bili su toliko važni kao danas nafta. Procvatom trgovine začinima obogatile su se mnoge arapske zemlje i talijanski gradovi-države, a kasnije i kolonijalne sile. |
Još jednom zahvaljujem prodavaonici začina Kućarin, Krvavi most 3, na pomoći oko postavljanja ove izložbe. |