"MI JEDEMO ODGOVORNO" -projekt
Autor: Marita Čaleta, 19. 3. 2017.
Vrijedni učenicima 1.c razreda zajedno sa svojom učiteljicom Katijom Lucić održali su još jednu radionicu u sklopu projekta "Mi jedemo odgovorno" pod nazivom KAKVU HRANU JEDEMO? Cilj ove radionice je razvijati svijest o odabiru hrane koja nije obogaćena dodacima (aditivima) i koja nije tretirana umjetnim gnojivima i pesticidima i razvijati svijest da je tretirana hrana loša za zdravlje.
Opis radionice:
I. faza - učenici su odabrali po nekoliko najomiljenijih slatkiša i zajedno sa svojim roditeljima istražili u kojima je od njih kao jedan od sastojaka navedeno palmino ulje, zatim smo istražili porijeklo tog ulja te njegove karakteristike te kako proizvodnja palminog ulja ima globalni utjecaj na očuvanje prirode
II. faza - učenici su sa deklaracija odabranih proizvoda istražili da li sadrže (i ako sadrže, koje) aditive, a zatim smo zajedničkom analizom uočili koji su aditivi najzastupljeniji te smo istražili karakteristike svakog od tih aditiva i njihov utjecaj na zdravlje.
I. faza - na uzorku odabranih slatkiša ( 33 uzorka) analiza je pokazala sljedeće rezultate:
52% analiziranih slatkiša (čokolada, čokoladni namazi, keksi, krekeri, pahuljice) su na deklaraciji kao jedan od sastojaka sadržavali palminu mast (ulje). Djeca su upoznata s činjenicom da se za proizvodnju ovog ulja uništavaju mnoge šume na čijem mjestu niču plantaže palmi čime se zapravo ugrožava opstanak pojedinih životinjskih vrsta. Stoga bi ljudi trebali kupovati palmino ulje koje se proizvodi na održiv način (ima posebnu oznaku GreenPalm).
II. faza – analizom rezultata došli smo do spoznaje da su među aditivima u ispitanim slatkišima najprisutniji aditivi antioksidansi, regulatori kiselosti ( E 300 – E 385), točnije najveći postotak zastupljenosti tih aditiva je imao aditiv E 322, poznatiji kao sojin lecitin, prisutan u 39% istraženih slatkiša koje učenici konzumiraju. Istražili smo da se koristi se u proizvodnji svih vrsta kruha i peciva i produžava im svježinu, a koristi se i u proizvodnji čokolade, čokoladnih i kakao proizvoda. Nije na popisu potencijalno opasnih aditiva.
Sjednica UV-a
održana je u ponedjeljak, 8. srpnja 2024., s početkom u 10:00 sati u maloj dvorani.
Upute za razrednike:
Upute za nastavnike:
Prezentacija s roditeljskog,
Upute za SIM kartice...
- Školski kurikulum za šk. god. 2023.-2024..pdf
- Godišnji plan i program za šk. god. 2023. - 2024..pdf
- Kalendar rada za šk. god. 2023-2024.pdf
- Raspored zvonjenja u sk. god. 2023.-2024..pdf
- STATUT OŠ MEJAŠI 2024 (1).pdf
- Statutarna odluka o izmjenama Statauta OŠ Mejaši.pdf
- Godisnji plan GOO-a u OS Mejasi.pdf
- Procedura pracenja i naplate prihoda i rashoda.pdf
- Sluzbenik za informiranje.jpg
- Katalog informacija OS Mejasi.pdf
- PLAN NABAVE 2023.pdf
- Financijski izvještaj - 01.01.-31.12.2021..xls
- Bilješke uz financijske izvještaje - 01.01.-31.12.2021..pdf
- Referentna stranica - 2021..pdf
- Odluka školskog odbora o usvajanju Financijskog plana 2022..pdf
- PLAN NABAVE 2022.pdf
- Financijski plan za 2023. godinu s projekcijama 2024-2025.pdf
- Financijski plan 2022. s projekcijama 2023.2024..xls
- Bilješke uz financijske izvještaje za 1.1.-31.12.2020.pdf
- FIN. IZVJEŠTAJ ZA 2020.xls
- Odluka o usvajanju Financijskog plana za 2021. OŠ Mejaši - Split.pdf
- referentna str.pdf
- Obrazloženje rebalansa OŠ MEJAŠI za 2023.pdf
- Dopuna Plana nabave za 2021..pdf
- DOPUNA PLANA NABAVE 2021..pdf
- Prorac.xls
- Registar ugovora udžbenika i radn mater.pdf
- Etički kodeks OŠ MEJAŠI.pdf
- Kućni red OŠ Mejaši 2023.pdf
- Pravilnik o radu OŠ Mejaši 2023.pdf
- Odluka o objavi Pravilnika o radu OŠ Mejaši.pdf
- Pravilnik o izmjenama pravilnika o radu 2020.pdf
- Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o radu OŠ Mejaši, 2024.pdf
- Odluka o objavi Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o radu OŠ Mejaši, 2024.pdf
- Procedura_zaprimanja_računa_prosinac 2022.pdf
- Pravilnik o zaštiti na radu.pdf
- Opći akt zaštite od požara.pdf
- Pravilnik o postupku zapošljavanja te procjeni i vrednovanju kandidata za zapošljavanje OŠ. MEJAŠI.pdf
- Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o zapošljavanju OŠ Mejaši 2020.pdf
- Pravilnik o postupku unutarnjeg prijavljivanja nepravilnosti 2022..pdf
- Pravilnik o promicanju spoznaja o štetnosti duhanskih proizvoda za zdravlje.pdf
- Poslovnik o radu kolegijalnih tijela 2016.g..pdf
- Pravilnik o video-nadzoru.pdf
- Pravilnik o radu školske knjižnice - OŠ.pdf
- Pravilnik o ostvarivanju i korištenju nenamjenskih donacija i vlastitih prihoda.pdf
- Pravila za upravljanjem dokumentarnim gradivom Split-2022.pdf
- Popis dokumentiranog gradiva s rokovima čuvanja OS Mejaši-2022.pdf