PROJEKTNI DAN -PRAVILNA I ODGOVORNA PREHRANA
Autor: Marita Čaleta, 23. 5. 2017.
U sklopu realizacije EU projekta "Mi jedemo odgovorno" učenici i učitelji Osnovne škole Mejaši organizirali su projektni dan na temu PRAVILNE I ODGOVORNE PREHRANE. Svrha i cilj projektnog dana je osvijestiti učenike koliko izbor hrane pozitivno ili negativno utječe na ljude i planet, da je važno što jedemo, koliko čega jedemo, koliko hrane bacamo, kako je naša hrana proizvedena i tko je od toga imao koristi.
Kroz predavanja i radionice učenici su učili o prehrambenim namirnicama, njihovoj nutritivnoj i kalorijskoj vrijednosti, dobili savjete i upute što bi i u kojim količinama trebali jesti. Uočili su tako da mediteransku i tradicijsku kuhinju odlikuje jednostavnost i minimalna termička obrada te zaključili da odgovorna prehrana mora biti bogata voćem i povrćem, žitaricama, ribom, a slatkiše, razne grickalice i gazirana pića treba konzumirati u malim količinama. Za izradu jela učenici su koristili lokalne i svježe namirnice kako bi ukazali na prednosti proizvodnje i kupnju hrane od lokalnih proizvođača.
Naziv radionice pojedinog razreda:
1.a ( učiteljica Marina Brničević Stanić)
ZDRAVI RECEPTI
(priprema zdravih obroka po grupama i pisanje recepata)
1.b ( učiteljica Lorena Kuvačić Roje)
MEDENE AKTIVNOSTI
(priprema medenih kolača, degustacija različitog meda uz zdravi čaj od ljekovitih biljaka)
1.c ( učiteljica Katija Lucić)
JEDEMO LI SVJEŽU, LOKALNU I SEZONSKU HRANU?
(razgovor, izrada plakata, eko poruka, pisanje stihova sve vezano uz pitanje jedemo li svježu, lokalnu i sezonsku hranu)
1.d (učiteljica Jasminka Martinić Cezar)
ZDRAVA UŽINA
(pravljenje prirodnih sokova od voća i povrća (smoothie) uz sudjelovanje roditelja)
1.e (učiteljica Maja Hader)
PREHRANA ŠKOLSKE DJECE
(izrada plakata na temu školska prehrana-zdrave namirnice te crtanje zdravih namirnica)
1.f (učiteljica Ivana Gojsalić)
ZDRAVI NAPITCI OD DOMAĆEG VOĆA I POVRĆA
(pravljenje prirodnih sokova od voća i povrća (smoothie), izrada plakata)
2.a (učiteljica Renata Radić Sučić)
2.d (učitelj Branimir Glavinović)
ZDRAVI DORUČAK
(priprema zdravog doručka ( mliječni proizvodi, orašasti plodovi voća, žganci i prirodni sok) sa ciljem da se ukaže na važnost doručka na početku dana)
2.b (učiteljica Mara Petričević)
STO KOLURI VOĆA I POVRĆA
(istraživanje o voću i povrću, pisanje knjižice, izrada plakata te konzumacija sezonskog voća i povrća)
2.c (učiteljica Dubravka Tkalčec)
POVRTNI DAN
(konzumacija različitog voća i povrća, upoznavanje sa važnostima ti namirnica, izvođenje igrokaza, izrada slikovnice i zavičajnog riječnika povrća)
2.e (učiteljica Ivana Klarić)
KOLIKO VOĆA I POVRĆA JEDEMO?
(praćenje kroz tjedan dana koju količinu voća i povrća učenici pojedu, izrada grafikona iz dobivenih rezultata, pisanje recepata za voćnu salatu te sastavljanje jelovnika koji je bogat voćem i povrćem)
3.a (učiteljica Silvana Krstulović)
PIRAMIDA PRAVILNE PREHRANE
(razgovor o pravilnoj prehrani i izrada piramide pravilne prehrane)
3.b (učiteljica Maja Kamber)
MEDITERANSKA PREHRANA
(izrada plakata s receptima mediteranske prehrane i izrada piramide s namirnicama mediteranske prehrane)
3.c (učiteljica Tina Jurec)
MEDITERANSKA PREHRANA
( istraživanje u skupinama recepata mediteranske prehrane, iznošenje pozitivnih i negativnih strana te na temelju rezultata izrada plakata)
3.d (učiteljica Sanja Delić)
PIRAMIDA PRAVILNE PREHRANE
(razgovor o pravilnoj prehrani i izrada piramide pravilne prehrane)
4.a (učiteljica Daniela Leko)
KAKO ISKORISTITI OSTATKE HRANE?
( izrada plakata na kojima su ideje kako možemo iskoristiti ostatke hrane i time smanjiti količinu bačene hrane)
4.b (učiteljica Žana Blažević Bandov)
MEDITERANSKA PREHRANA
(plakati i piramida sa temom mediteranska prehrana naglasak je na pojedinim namirnicama kao što su crno grožđe, smokve, šparoge, srdele, maslinovo ulje i dr.)
4.c (učiteljica Marija Petričević i Jadranka Sočo)
MJERENJE SKRIVENOG ŠEĆERA U HRANI
(istraživanje količine šećera u određenim namirnicama, igrokaz na temu skriveni šećeri u hrani, izrada plakata)
4.d (učiteljica Nikolina Trogrlić i Bruna Vučemilović)
ŠTO JEDEMO?
(rasprava o tome što treba, a što ne treba jesti, izrada plakata, pisanje pjesama i šaljivih poruka)
Posebna skupina (defektolog Ines Bilić, učiteljice Zvjezdana Baban i Katja Mandalinić)
PIRAMIDA PRAVILNE PREHRANE
(izrada piramide pravilne prehrane i priprema napitaka od voća i povrća)
5.a (nastavnica Mislava Kvasina)
KOLIKO HRANE POJEDEMO, A KOLIKO BACIMO?
(izrada plakata na temu koliko hrane pojedemo, a koliko bacimo, izrada makete Bio-grad)
5.b (nastavnik Ante Vuletin)
MASLINA –PREHRANA I ZDRAVLJE
(istraživanje i izrada plakata sa temom sorte masline, maslina zdravlje i ljepota, povijest masline)
5.c ( nastavnica Seida Kaleb)
MEDITERANSKA PREHRANA
(izrada plakata na temu mediteranska prehrana, a naglasak je na povrću, maslinovom ulju te ribi, prevođenje recepata i naziva zdravih namirnica na engleski jezik)
5.d (nastavnica Antonia Kuzmanić i Marina Pijuk)
HRANA KROZ POVIJEST
(izrada plakata na temu prehrana kroz povijest, hrana kao lijek i mrvice o hrani)
6.a (nastavnica Zora Čatipović)
TRADICIJSKA PREHRANA
(osmišljavanje i istraživanje kako izgleda tradicijski doručak, ručak i večera, te zapisivanje i izrada plakata)
6.b (nastavnica Divna Šušić i Marija Koštić)
UKUSNO, A ZDRAVO (PRIRODNI FRAPE)
(osmišljavanje i pisanje recepata, priprema voćne salate i frape od ekološki uzgojenog voća-jagode, kruške, jabuke i kivija. Dodaci voću su žitarice, jogurt ili mlijeko, a umjesto šećera je domaći med ili agavin sirup. Ukrašavanje i serviranje pripremljenog.)
6.c (nastavnica Ivana Tokić)
TKO SU LJUDI IZA HRANE KOJU JEDEMO?
(istraživanje o proizvodnji voća i povrća u RH, istraživanje o uvozu i izvozu voća i povrća u RH, pisanje anketa o prehrani te analiza anketa)
6.d (nastavnica Nikolina Smajić)
ŠTO JEDEMO I ODAKLE DOLAZI HRANA KOJU JEDEMO?
(Istraživanje o tome što jedemo, odakle dolazi hrana koju jedemo, kako se možemo zdravo hraniti i može li hrana biti lijek)
7.a (nastavnica Adela Buljac)
MOZAK I PREHRANA
(istraživanje kako prehrana utječe na živčani sustav, koja je veza između krvnih grupa i prehrane i koja je prehrana najbolja za djecu u razvoju)
7.b (nastavnik Dejan Žamić)
KOLIKO HRANE POJEDEMO, A KOLIKO BACIMO?
(izrada plakata na temu koliko hrane jedemo, a koliko bacamo, zdravi napitci i mediteranska prehrana)
7.c (nastavnik Dujo Vrkić i Ante Blažević)
ODAKLE DOLAZI HRANA KOJU JEDEMO?; FAIR –TRADE
(izrada plakata i piramide pravilne i mediteranske prehrane, obrada teme odakle dolazi hrana koju jedemo i Fair- Trade proizvodnja)
7.d (nastavnica Marita Čaleta i Valerija Bašić)
KUHINJA KROZ GODIŠNJA DOBA
(istraživanje starih recepata i pisanje kuharice, istraživanje i vaganje šećera i soli u pojedinim namirnicama te mjerenje na geografskoj karti koliku udaljenost prijeđu namirnice koje uvozimo i čime se tretiraju da mogu tako dugo putovati)
8.a (nastavnica Kristina Pirs)
E-BROJEVI
( istraživanje na temu kemija hrane s naglaskom na crnu listu E- brojeva koje nalazima na deklaracijama namirnica koje kupujemo i konzumiramo i njihov utjecaj na zdravlje)
8.b (nastavnica Josipa Banić i Božena Škarica)
KEMIJA HRANE
(istraživanje i izrada plakata na temu kemija hrane, istraživanje što se krije iza E- brojeva koje nalazima na deklaracijama namirnica koje kupujemo i konzumiramo)
8.c (nastavnica Mirjana Pavić, Žana Žanko i Ana Juranović)
PRERAĐENA HRANA I PALMINO ULJE U PREHRANI
(istraživanje i izrada plakata o prerađenoj hrani te palminom ulju kojeg nalazimo u velikom broju namirnica, kakav utjecaj palmino ulje ima na zdravlje i na okoliš, te izložba zdrave hrane)
I na kraju, što još reći,
s novim smo znanjima još i veći.
Birajte ekološki uzgojenu hranu
i s njom se radujte svakom novom danu.
I ne zaboravite,
birajte i sezonsko voće i povrće cijelo,
jer tako je ukusnije svako jelo.
Naravno, i lokalnu hranu birati treba
i Zemlja će vam biti zahvalna do neba.
Eto, sada smo vam rekli sve što smo znali,
vidite da mi više nismo tako mali.
Sa hranom se družimo od rođenja,
a sada vam kažemo doviđenja.
(stihove napisali učenici 1.c sa svojom učiteljicom Katijom Lucić)
Sjednica UV-a
održana je u ponedjeljak, 8. srpnja 2024., s početkom u 10:00 sati u maloj dvorani.
Upute za razrednike:
Upute za nastavnike:
Prezentacija s roditeljskog,
Upute za SIM kartice...
- Školski kurikulum za šk. god. 2023.-2024..pdf
- Godišnji plan i program za šk. god. 2023. - 2024..pdf
- Kalendar rada za šk. god. 2023-2024.pdf
- Raspored zvonjenja u sk. god. 2023.-2024..pdf
- STATUT OŠ MEJAŠI 2024 (1).pdf
- Statutarna odluka o izmjenama Statauta OŠ Mejaši.pdf
- Godisnji plan GOO-a u OS Mejasi.pdf
- Procedura pracenja i naplate prihoda i rashoda.pdf
- Sluzbenik za informiranje.jpg
- Katalog informacija OS Mejasi.pdf
- PLAN NABAVE 2023.pdf
- Financijski izvještaj - 01.01.-31.12.2021..xls
- Bilješke uz financijske izvještaje - 01.01.-31.12.2021..pdf
- Referentna stranica - 2021..pdf
- Odluka školskog odbora o usvajanju Financijskog plana 2022..pdf
- PLAN NABAVE 2022.pdf
- Financijski plan za 2023. godinu s projekcijama 2024-2025.pdf
- Financijski plan 2022. s projekcijama 2023.2024..xls
- Bilješke uz financijske izvještaje za 1.1.-31.12.2020.pdf
- FIN. IZVJEŠTAJ ZA 2020.xls
- Odluka o usvajanju Financijskog plana za 2021. OŠ Mejaši - Split.pdf
- referentna str.pdf
- Obrazloženje rebalansa OŠ MEJAŠI za 2023.pdf
- Dopuna Plana nabave za 2021..pdf
- DOPUNA PLANA NABAVE 2021..pdf
- Prorac.xls
- Registar ugovora udžbenika i radn mater.pdf
- Etički kodeks OŠ MEJAŠI.pdf
- Kućni red OŠ Mejaši 2023.pdf
- Pravilnik o radu OŠ Mejaši 2023.pdf
- Odluka o objavi Pravilnika o radu OŠ Mejaši.pdf
- Pravilnik o izmjenama pravilnika o radu 2020.pdf
- Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o radu OŠ Mejaši, 2024.pdf
- Odluka o objavi Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o radu OŠ Mejaši, 2024.pdf
- Procedura_zaprimanja_računa_prosinac 2022.pdf
- Pravilnik o zaštiti na radu.pdf
- Opći akt zaštite od požara.pdf
- Pravilnik o postupku zapošljavanja te procjeni i vrednovanju kandidata za zapošljavanje OŠ. MEJAŠI.pdf
- Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o zapošljavanju OŠ Mejaši 2020.pdf
- Pravilnik o postupku unutarnjeg prijavljivanja nepravilnosti 2022..pdf
- Pravilnik o promicanju spoznaja o štetnosti duhanskih proizvoda za zdravlje.pdf
- Poslovnik o radu kolegijalnih tijela 2016.g..pdf
- Pravilnik o video-nadzoru.pdf
- Pravilnik o radu školske knjižnice - OŠ.pdf
- Pravilnik o ostvarivanju i korištenju nenamjenskih donacija i vlastitih prihoda.pdf
- Pravila za upravljanjem dokumentarnim gradivom Split-2022.pdf
- Popis dokumentiranog gradiva s rokovima čuvanja OS Mejaši-2022.pdf