preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mejaši

 > Nastava  > Predmeti  > Vjeronauk
Vijesti

KORIZMA

Autor: Zora Čatipović, 24. 2. 2012.

Počela je Korizma, vrijeme pokore i duhovne pripreme za Uskrs.

Korizma počinje Pepelnicom, a završava pred Misu večere Gospodnje na Veliki četvrtak kojom počinje Vazmeno trodnevlje.
Pepelnica je početak korizmenog vremena. To je dan pokore, razmišljanja, nemrsa i posta. Na blagdan Pepelnice, svećenik posipa kršćane pepelom uz riječi: „Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti.“ (lat: Memento homo, quia pulvis es, et in pulverem reverteris) ili „Obratite se i vjerujte Evanđelju!“
Kršćani se pripremaju za slavljenje Uskrsa molitvom, postom, slušanjem i čitanjem Božje riječi te dobrim djelima.
Što je post? Što je nemrs?  Post za katolika znači uzeti samo jedan puni obrok u danu. Nemrs znači redovito jesti (uobičajena tri obroka dnevno), ali da to ne bude meso. U dva dana "strogog posta" (Čista srijeda i Veliki petak) nije samo post, nego, zajedno, i post i nemrs.
Kršćanska pokora nije radi same pokore ni odricanje radi samog odricanja. Treba postojati neki uzvišeniji cilj. Pokora je izraz kritičkog stava prema vlastitom načinu života, želja i volja za popravkom, promjenom. Pokora je uvijek snažno duhovno sredstvo za rast u kršćanskoj svetosti i ljubavi. Stoga plodovi prave pokore trebaju biti vidljivi u životu i radu na slavu Božju i dobro bližnjega.

.
                                                 Pripremila: Marija Koštić, vjeroučiteljica








OGLASNA PLOČA

Sjednica UV-a

održana je u ponedjeljak, 8. srpnja 2024., s početkom u 10:00 sati u maloj dvorani.


Upute za razrednike:

e-Dnevnik za razrednike

Upute za nastavnike:

e-Dnevnik za nastavnike

 


Sve o Tablet računalima

 Škola za život

Prezentacija s roditeljskog,

Upute za SIM kartice...

 

DOKUMENTI
KNJIGOVODSTVO
PRAVILNICI
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
KORISNI LINKOVI

 

CMS za škole logo
Osnovna škola Mejaši / Mejaši 20, HR-21000 Split / os-mejasi-st.skole.hr / ured@os-mejasi-st.skole.hr
preskoči na navigaciju