« Srpanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
OBRAZLOŽENJE ZAKLJUČKA ISTRAŽIVAČKOG RADA – uoči TJEDNA ODRŽIVOG RAZVOJA 2023.
Tijekom inicijalnog ponavljanja u rujnu, učenici su obrazlagali zaključke istraživačkog rada „Proso ili heljda u školskom jelovniku“ povezujući nutritivni sastav namirnica s razvojnim potrebama školske djece i očuvanjem okoliša.
Svoju ulogu aktivnih građana, osmaši i šestaši, ozbiljno su shvatili i najavili interes za sudjelovanjem u nadolazećim aktivnostima školskog projekta Dan kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje; Svjetski dan hrane.
Pročitajte obrazloženja zaključka istraživačkog rada:
„ Obje su iste i proso i heljda su zdravi za učenike i očuvanje okoliša.“
„ Heljda će biti izabrana za ručak zato što se može lako uzgajati u Hrvatskoj i ima razne zdrave i korisne sastojke.“
„ Biram za ručak heljdu jer je po zaključenim kriterijima zdravija.“
„Pluseve sam stavila gdje je iznos manji jer je bolje i zdravije. Broj pluseva je isti, no za okoliš je heljda bolja. Ona ima manje masti, ugljikohidrata i veću energijsku vrijednost. Zaključujem da je heljda zdravija po tome što se uzgaja u Varaždinu i ne mora se toliko voziti i prskati. Varaždin kao lokalni uzgoj je povoljniji jer je bliže i benzin se manje troši pa se zrak manje zagađuje.“
„Moj odabir bi bio heljda zato što je viša u kalorijama, energiji što je potrebno učenicima u razvoju koji troše više energije. Te zato što je lokalni uzgoj. Također ima više soli što bi pridonijelo ukusu hrane.“
„Heljda ima više energije i manje masti od prosa ( a puno masti nije dobro uzimati), heljda ima manje ugljikohidrata, ali više bjelančevina, a ugljikohidrati su nam važni kao i bjelančevine. Zato je heljda bolja za zdravlje.“
„Proso je zdravija namirnica za ručak zbog veće hranjive vrijednosti, više energije koja je potrebna organizmu za rad stanica, više bjelančevina koje su potrebne za kosti, više ugljikohidrata, manje soli te neće štetiti bubrezima i manje masti koje nisu toliko zdrave, ali trebaju za pravilan rast i razvoj tijela.“
Ostvareni su ishodi učenja OŠ PRI B.5.2., C.5.1., C.5.2., B.6.2., OŠ BIO C.7.1, D.7.1., D.7.2., B.8.2., B.8.3., C.8.1.,D.8.1., D.8.2.
Pod opširnije pročitajte više o Europskom tjednu održivog razvoja (ETOR). Održava se od 18.9. do 8.10.2023.
ETOR je europska inicijativa za poticanje i stvaranje vidljivih aktivnosti, projekata i događaja koji promiču održivi razvoj i Globalne ciljeve održivog razvoja (GCOR).
#ESDW 2023
Više na www.esdw.eu