Zdrava hrana našeg zavičaja
Autor: Jasenka Staničić, 12. 11. 2013.
Za sat razrednog odjela u 6.b - razrednica Anita Tuškan pripremila je učenicima posebno zanimljiv doživljaj. Temu iz zdravstvenoga odgoja „Tradicijska jela našega kraja“ obradila je uz pomoć dviju baka naših učenika. Bake su se rado odazvale pozivu i počastile cijeli razred ukusnim domaćim slasticama – trškim vrnjarima i domaćom vivodinskom poviticom.
Velika hvala i pohvala bakama Ceni Regetaš i Mari Guštin za izvrsne kolače, očuvanje starih recepata i prenošenje tradicijskih vrijednosti na mlađe generacije.
Koliko je sve bilo fino, potvrdile su na kraju prazne zdjele i zapisivanje recepata za pripremu kod kuće. Na sljedećoj stranici možete i vi naći ove recepte i uz ponešto truda i vještine uživati u okusu prave domaće hrane. Dobar tek!
Trški vrnjari
Sastojci: 2 dl domaće svinjske masti, 2 dl domaće vrhnje, brašna po potrebi ( oštrog i glatkog), 1 prašak za pecivo, prstohvat soli, žlica šećera
Priprema: Pomiješati brašno s praškom za pecivo, zatim umiješati mast. Kada se sve izmiješa, doda se vrhnje, šećer i sol. Zamijesiti glatko tijesto. Razvaljati tijesto na debljinu oko 5 mm. Čašom ili kalupom izrezivati krugove, te manjom čašom iznutra da dobijemo oblik prstena. Slagati u pleh premazan mašću i peći na laganoj temperaturi (ne višoj od 170°) Izvaditi vrnjare iz peći prije nego potamne i uvaljati ih u šećer u prahu.
Recept bake Cene Regetaš
Bakina domaća povitica
Sastojci za tijesto: 1 kg mekanog brašna, 1 velika žlica soli, 1 jaje, 1 velika žlica domaće svinjske masti, mlaka voda po potrebi
Sve umijesiti i tući tijesto dok se ne pojave mjehurići. Najbolje da preko noći odstoji u plastičnoj foliji.
Sastojci za nadjev: 0,5 kg svježeg domaćeg sira, soli prema ukusu, 2 jaja ( sve dobro izmiješati)
Tijesto razvaljati na velikome stolu, što tanje (baka to radi prstima). Namazati ga uljem (cijelu površinu), staviti nadjev, zarolati i rezati na veličinu pleha ( oko 6 štruca). Peći na 220° dok ne dobije zlatnu boju (može i malo tamniju, prema ukusu – netko voli jače pečeno, netko manje).
Recept bake Mare Guštin
Učenici su sve u slast pojeli!
Poslušajte neke radijske emisije koje su izradili naši učenici
isti&razliciti.mp3
Dan sjecanja na Vukovar.mp3
Dediscina v rokah mladih.mp3
Ivana Brlic M.mp3
citalacki maraton intervju.mp3
Dan ucitelja.mp3
sv Nikola .mp3
radioJaska.mp3
Trska ABECEDA.mp3
Hrvatski jezik kao materinski.mp3
Radijska emisjia Spavanje.mp3
Radiodrama Strahograd.mp3
Zavrti zvrk.mp3
Kupa.xlsx
slike.zip
slike2.zip
temperature.xlsx
konzum.xlsx
Proracun.xlsx
Datoteke.zip
U prilogu se nalazi popis udžbenika koji će se koristiti u šk. godini 2024./2025. Za pregled udžbenika pojedinog razreda potrebno je odabrati razred u donjoj traci dokumenta.
U matičnoj školi provedeno je istraživanje o konzumaciji medija djece mlađe školske dobi - vrste medija, sadržaji medija, provedeno vrijeme itd. U nastavku možete detaljno pročitati kojim medijima i koliko su izložena djeca naše škole od 1. do 4. razreda.
analiza 1.r.pdf
analiza 2r.pdf
analiza 3.r.pdf
Analiza 4.r.pdf
Vozni red 2024-2025.pdf
« Rujan 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
Kriteriji_za_ocjenjivanje_informatika.pdf
NewliquidCrystal_1.3.4.zip
bezicni2.jpg
bezicni3.jpg