„PRAVILNA PREHRANA I ZDRAVLJE“ – POREMEĆAJI HRANJENJA
Autor: Nina Drakulić, 11. 4. 2017.
U utorak 4.travnja 2017. za učenike osmih razreda održano je edukativno predavanje na temu Pravilna prehrana i zdravlje. Predavanje uz prezentaciju koja je sve nazočne ostavila bez daha, održala je doktorica Andreja Kos-Mikić.
Predavanje je dotaklo naše osmaše, koji su u najranjivijim godinama i koje je trebalo osvjestiti na poremećaje hranjenja. Doktorica je spomenula samo neke a to su oni najvažniji: anoreksija nervoza, bulimija nervoza i pretilost.
Anoreksija nervoza poremećaj je karakteriziran namjernim gubitkom tjelesne mase, odbijanjem održavanja tjelesne mase na najnižoj normalnoj za njihovu visinu i dob. Pacijenti su pothranjeni, tjelesna masa im je manja za 15% ili više od adekvatne mase, to jest ispod 85% od očekivane tjelesne mase. Anoreksija se javlja najčešće u adolescentica i mladih žena, ali adolescenti i mladići također mogu oboljeti.
S druge strane bulimija nervoza je poremećaj karakteriziran ponavljajućim epizodama prejedanja i prekomjerne zaokupljenosti kontrole tjelesne mase, što naknadno dovodi do namjerno izazvanog povraćanja i korištenja purgativa.
Pretilost ili debljina je stanje prekomjernog nakupljanja masnog tkiva u organizmu s posljedičnim štetnim učinkom na zdravlje ljudskog organizma. Za određivanje stanja uhranjenosti koristi se nekoliko jednostavnih i praktičnih metoda, a to su :
1. određivanje indeksa tjelesne mase,
2. mjerenje opsega struka i
3. mjerenje debljine kožnog nabora.
Indeks tjelesne mase (ITM) ili engleski body mass index (BMI) izračunava se djeljenjem tjelesne težine izražene u kilogramima s kvadratom visine izražene u metrima. Na temelju dobivenog rezultata ispitanik se svrstava u određenu kategoriju.
ITM=TT(kg)/ TV*TV (m2), npr.ITM= 65 kg/ 1.65m*1.65m =23,8 kg/m2
Osobe čiji je ITM od 20-25 imaju normalnu tjelesnu težinu, osobe čiji je ITM od 25-30 imaju prekomjernu tjelesnu težinu, one s ITM od 30-35 smatramo pretilim, a osobe čiji je ITM preko 40 smatramo ekstremno pretilim.
Glavni su uzroci pretilosti prevelik unos hrane i nedovoljna tjelesna aktivnost, uslijed čega se višak energije unesen hranom, a ne iskorišten radom i fizičkom aktivnošću skladišti u organizmu u obliku masnog tkiva. No, u podlozi razvoja pretilosti ne leži samo ova jednostavna formula unosa i potrošnje, nego je pretilost rezultata djelovanja niza čimbenika koji uključuju genetske, nasljedne, psihološke i socijalne uzroke. Rjeđi uzroci pretilosti su bolesti nadbubrežne žlijezde, štitnjače, oštećenja središnjeg živčanog sustava i neki lijekovi (kortikosteroidi, antidepresivi).
Nives Negro Sokač
« Listopad 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |