Dani kruha
Autor: Miodrag Maksimović, 18. 11. 2009.
OBILJEŽAVANJE DANA KRUHA U ŠKOLI
Kruh se oduvijek smatrao glavnom prehrambenom namirnicom kod ljudi, a potom slijede plodovi vrta i voćnjaka, koji se javljaju u jesen. Sve te sastavnice ljudske osnovne prehrane su nam dane po Božjoj darežljivosti i ljubavi i iz tog razloga u školi posvećuejmo jedan dan kao dan zahvale za plodove zemlje.
U našoj školi svake godine taj dan donosimo domaće kolače svake vrste, od „štrukljov“ (kak' bi se po domaći reklo), do novijih slastica i naravno- kruh, koji su pekle naše mame ili bake. Prije no što gozba počne, učionice uresimo stolnjacima domaće izrade, koje su bake izvukle iz ormara, i plodovima jeseni, a onda pozivamo učenike drugih razreda da isprobaju naše kolače. Isto tako, jedva čekamo što više kolača pojesti u nekom drugom razredu. Uživancija!
Sljedeću godinu bismo taj dan mogli osmisliti na način kako je to bilo u jednoj gimnaziji, u kojoj su se profesori iskušali u pečenju kolača, svoje slastice donijeli u školu i počastili učenice. To bi bilo baš zanimljivo i simpatično.
No, umeđuvremenu, želimo naučiti nešto iz svega toga; prije svega da je hrana dar i da s mišlju na to u zahvalnosti s poštovanjem uzimamo kruh i sve plodove zemlje, a onda se sjetimo da mnogo ljudi ne zna kakav je okus kruha... Tada ćemo naučiti cijeniti svo bogatstvo koje nam je dano.
Ivana Papoči, 7.a
uz pomoć starije sestre Katarine
« Listopad 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |