« Travanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
Zadaće obrazovanja
Za ostvarivanje ovog cilja potrebno je ostvariti:
a) opće zadaće:
– steći osnove profesionalnoga obrazovanja na temelju kojega je moguć daljnji osobni razvoj u struci,
– steći uvide u odnose u svojoj profesiji i sposobnost uspostave komunikacija sa suradnicima kao i društvom u cjelini,
– spoznati vlastite mogućnosti i dosege,
– spoznati radne, zakonske, ekonomske, političke i socijalne odnose,
– biti sposoban uskladiti vlastite zahtjeve sa zahtjevima okoline;
b) zadaće koje proizlaze iz opisa poslova i radnih zadataka zanimanja:
– upoznati atraktivnost i važnost zanimanja kuhar u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti,
– upoznati opasnosti na radu,
– upoznati propise o radu na siguran način,
– upoznati mjere i postupke za rad na siguran način i znati ih primijeniti,
– upoznati moguće izvore onečišćenja i širenja zaraznih bolesti i usvojiti postupke za zaštitu čovjekova okoliša,
– racionalno upotrebljavati materijale i energiju,
– znati čitati i primijeniti tehničke podatke o vrsti robe, alatima, strojevima, uređajima i opremi koju koristi kuhar,
– planirati postupke i tijek rada od pripremnih poslova do gotovih jela uvažavajući sve osobitosti svoga rada i korisnika,
– razviti i primjenjivati osobine kuhara (imidž),– spoznati psihološki pristup i primjenjivati pravila osobne higijene te poslovnu komunikaciju uvažavajući ljudske različitosti,
– upoznati opremu kuhinje (uređaje i aparate, restoransko rublje, posuđe, mali stolni inventar, posuđe i sl.),
– znati dužnosti kuhara na radnom mjestu i kompetencije rukovodnog osoblja,
– upoznati i znati primijeniti različitu pisanu dokumentaciju – recepte i dr.
– jelovnik, vinska karta, barska karta, cjenik),
– naučiti pripremu jela u ugostiteljskim objektima,
– upoznati običaje pojedinih naroda i njihova nacionalna jela,
– znati podatke nužne za proizvodnju i kontrolu kvalitete proizvoda,
– upoznati svojstva hranjivih tvari i njihov značaj u prehrani,
– upoznati namirnice biljnog podrijetla, načine čuvanja, skladištenja, konzerviranja, prerade i njihove prerađevine,
– upoznati uživala i njihovo korištenje u prehrani.
Trajanje obrazovanja: 3 godine.
Uvjeti za upis:
– završena osnovna škola,
– liječničko uvjerenje (potvrda) o zdravstvenoj sposobnosti,
– sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u ugostiteljstvu,
- ugovor o provedbi praktične nastave.
STRUKOVNI KURIKULUM ZA STJECANJE KVALIFIKACIJE KUHAR PREMA DUALNOM MODELU OBRAZOVANJA