Turističko-hotelijerski komercijalist zapošljava se u ugostiteljskim poduzećima (hoteli, pansioni, kampovi i drugo), obrtničkim ili privatnim radnjama na radnim zadacima:
-
priprema i posluživanje hrane i pića
-
rad u industriji za preradu namirnica ili pripremu proizvoda
-
rad na poslovima banket-menadžera
-
organizira rad u kuhinji i restoranu, brine o tehnološkom procesu, tehničko-tehnološkoj opremljenosti i inventaru,
-
planira zalihe, nabavu i preuzimanje reprodukcijskog materijala te vrši kontrolu skladištenja i konzerviranja živežnih namirnica,
-
sastavljanje dnevnog jelovnika, dogovaranja i organiziranja domjenaka, banketa, svečanih ručkova i večera unutar i izvan objekta
-
osmišljava prezentaciju nacionalnih jela i njihovu prezentaciju,
-
brine o prezentaciji i propagandi restorana, ekonomičnosti rada, estetskom izgledu jela i uređenju prostora,
-
kontrole, rada i financijskog poslovanja kuhinje i restorana, obrtničke radnje i drugih ugostiteljskih objekata,
-
pronalaženje rješenja kod specifičnih zahtjeva gosta,
-
trajnog usavršavanja u struci i praćenja svih informacija neophodnih za uspješno obavljanje navedenih poslova.
Nakon dvogodišnjeg iskustva u struci osposobljen je za to radno mjesto direktora odjela hrane i pića te poslovima ugostiteljskog menadžmenta u hotelima i visokokategoriziranim ugostiteljskim objektima i pansionima. Nakon završenog školovanja pruža se mogućnost upisa na više stručne škole i fakultete.