Radni zadatci
Za ostvarivanje navedenog cilja potrebno je ostvariti:
a) opće zadaće:
-
steći osnove profesionalnoga obrazovanja na temelju kojega je moguć daljnji osobni razvoj u struci,
-
steći uvide u odnose u svojoj profesiji i sposobnost uspostave komunikacija sa suradnicima kao i društvom u cjelini,
-
spoznati vlastite mogućnosti i dosege,
-
spoznati radne, zakonske, ekonomske, političke i socijalne odnose,
-
biti sposoban uskladiti vlastite zahtjeve sa zahtjevima okoline.
b) zadaće koje proizlaze iz opisa poslova i radnih zadataka zanimanja:
-
upoznati atraktivnost i važnost zanimanja slastičar u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti,
-
upoznati opasnosti na radu,
-
upoznati propise o radu na siguran način,
-
upoznati mjere i postupke za rad na siguran način i znati ih primijeniti,
-
upoznati moguće izvore zagađenja i širenja zaraznih bolesti i usvojiti postupke za zaštitu čovjekova okoliša,
-
racionalno upotrebljavati materijale i energiju,
-
znati čitati i primijeniti tehničke podatke o vrsti robe, alatima, strojevima, uređajima i opremom koju koristi slastičar,
-
planirati postupke i tijek rada od pripremnih poslova do gotovih slastica uvažavajući sve osobitosti svoga rada i korisnika,
-
razviti i primjenjivati osobine slastičara (image),
-
spoznati psihološki pristup i primjenjivati pravila osobne higijene te poslovnu komunikaciju uvažavajući ljudske različitosti,
-
upoznati opremu slastičarnice -kuhinje (uređaje i aparate, restoransko rublje, posuđe, mali stolni inventar, posuđe i sl.),
-
dužnosti slastičara na radnom mjestu i kompetencije rukovodnog osoblja,
-
upoznati i znati primijeniti različitu pisanu dokumentaciju - recepte, jelovnik, cjenik i sl.,
-
naučiti pripremne slastica u ugostiteljskim objektima,
-
upoznati običaje pojedinih naroda i njihova nacionalna specijalitete kod slastica,
-
znati podatke nužne za proizvodnju i kontrolu kvalitete proizvoda,
-
upoznati svojstva hranjivih tvari i njihov značaj u prehrani,
-
upoznati namirnica biljnog podrijetla načine čuvanja, skladištenja, konzerviranja, prerade i njihove prerađevine,
-
upoznati uživala i njihovo korištenje u prehrani.
Trajanje obrazovanja: 3 godine
Uvjeti za upis:
-
završena osnovna škola
-
liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti,
-
sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u ugostiteljstvu,
-
ugovor o provedbi praktične nastave