Radni zadatci
	 
	Za ostvarivanje navedenog cilja potrebno je ostvariti:
	
		a)      opće zadaće:
	
		- 
			steći osnove profesionalnoga obrazovanja na temelju kojega je moguć daljnji osobni razvoj u struci,
- 
			steći uvide u odnose u svojoj profesiji i sposobnost uspostave komunikacija sa suradnicima kao i društvom u cjelini,
- 
			spoznati vlastite mogućnosti i dosege,
- 
			spoznati radne, zakonske, ekonomske, političke i socijalne odnose,
- 
			biti sposoban uskladiti vlastite zahtjeve sa zahtjevima okoline.
		b)      zadaće koje proizlaze iz opisa poslova i radnih zadataka zanimanja:
	
		- 
			upoznati atraktivnost i važnost zanimanja slastičar u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti,
- 
			upoznati opasnosti na radu,
- 
			upoznati propise o radu na siguran način,
- 
			upoznati mjere i postupke za rad na siguran način i znati ih primijeniti,
- 
			upoznati moguće izvore zagađenja i širenja zaraznih bolesti i usvojiti postupke za zaštitu čovjekova okoliša,
- 
			racionalno upotrebljavati materijale i energiju,
- 
			znati čitati i primijeniti tehničke podatke o vrsti robe, alatima, strojevima, uređajima i opremom koju koristi slastičar,
- 
			planirati postupke i tijek rada od pripremnih poslova do gotovih slastica uvažavajući sve osobitosti svoga rada i korisnika,
- 
			razviti i primjenjivati osobine slastičara (image),
- 
			spoznati psihološki pristup i primjenjivati pravila osobne higijene te poslovnu komunikaciju uvažavajući ljudske različitosti,
- 
			upoznati opremu slastičarnice -kuhinje (uređaje i aparate, restoransko rublje, posuđe, mali stolni inventar, posuđe i sl.),
- 
			dužnosti slastičara na radnom mjestu i kompetencije rukovodnog osoblja,
- 
			upoznati i znati primijeniti različitu pisanu dokumentaciju - recepte, jelovnik, cjenik i sl.,
- 
			naučiti pripremne slastica u ugostiteljskim objektima,
- 
			upoznati običaje pojedinih naroda i njihova nacionalna specijalitete kod slastica,
- 
			znati podatke nužne za proizvodnju i kontrolu kvalitete proizvoda,
- 
			upoznati svojstva hranjivih tvari i njihov značaj u prehrani,
- 
			upoznati namirnica biljnog podrijetla načine čuvanja, skladištenja, konzerviranja, prerade i njihove prerađevine,
- 
			upoznati uživala i njihovo korištenje u prehrani.
		         
	
		Trajanje obrazovanja:  3 godine
	
		Uvjeti za upis: 
	
		- 
			završena osnovna škola
- 
			liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti,
- 
			sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u ugostiteljstvu,
- 
			ugovor o provedbi praktične nastave