Na Županijskoj smotri predstavili tradicionalna jela od buče
Autor: Darinka Cvišić, 24. 10. 2014.
Ovogodišnja svečanost obilježavanja ''Dana kruha – dana zahvalnosti za plodove zemlje'' održana je u subotu, 18. listopada 2014. godine u Varaždinu na Franjevačkom trgu ispred Županijske palače. Domaćin Smotre bila je Srednja škola u Maruševcu s pravom javnosti, a svojim prisutnošću naša je škola, također, dala svoj mali doprinos zahvali za kruh i plodove koje svakodnevno blagujemo.
Najveća zahvala i poticaj na razmišljanje bila je Sveta misa zahvalnica u Varaždinskoj katedrali, nakon koje je zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić i službeno otvorio Smotru. Učenice naše škole, Doroteja Ivančan i Antonia Šargač, u izvornim narodnim nošnjama, predstavljale su znatiželjnim prolaznicima bogatu ponudu jela od buče (tikve), što je, ujedno, bila i tema izložbenog prostora naše škole. Jela su na tradicionalan način, s posebnom pažnjom i velikom ljubavlju, pripremile bake i mame naših učenika, ali i same učiteljice, stoga su uvelike zasluže za uspješno predstavljanje naše škole i mjesta. U ponudi su se našle: pečene tikve, salata s tikvama, juha od hokaido tikve, kruh s bučinim sjemenkama i uljem, kruh iz krušne peći, bučnica, zlijevka od sira i bučinih koštica, kolačići sa sjemenkama, no vrhunac ponude bila je, prema riječima prosudbenog povjerenstva, pita od buče. I sami smo ju probali i, bez imalo skromnosti, potvrđujemo njezinu nenadmašnost. Bilo je tu i gljiva, kestena, kukuruza, šipka i ukrasnih tikvica koje je budnim okom čuvala gospođa Jesen, a utjelovila ju je naša učenica Natalija Zrinski. Za ovu prigodu posebno su izrađeni i prigodni suveniri – heklane tikvice, koje su, također, naišle na pozitivne reakcije, kako prisutnih posjetitelja Smotre, tako i povjerenstva.
Izložbeni prostor osmislile su i uredile učiteljice Darinka Cvišić, Danijela Ivančan Bosilj i Marija Šatvar, a posebne zahvale za pripremu brojnih ukusnih jela upućujemo:
- mami Jasni Kuzmić – kruh iz krušne peći;
- mami Kristini Ivančan – pita s bučama;
- baki Gašparuš – bučnica, zlijevka;
- mami Tanji Brlečić - kolačići sa sjemenkama;
- učiteljici u mirovini Marti Antolković – sjemenke buče (golice);
- učiteljici J.Stanki Barbir – juha od buče, pečene tikve, salata;
- učiteljici Danijeli Ivančan Bosilj – kruh s bučinim sjemenkama;
- mami Gradinšćak - bučino ulje;
- tata Damir Zrinski - gljive;
- učiteljici Ruži Futač – za originalne starinske recepte.
Nadamo se uspješnoj suradnji i u budućnosti!
Pravilnik o kucnom redu OS Breznicki Hum- 2018..PDF
KRITERIJI ZA OCJENU VLADANJA.pdf
Vrednovanje nastave na daljinu predmetna nastava.pdf
KRITERIJI VREDNOVANJA TIJEKOM NASTAVE NA DALJINU, RAZREDNA NASTAVA.pdf
RADNO VRIJEME (1).docx
Odluka-o-pocetku-i-zavrsetku-nastavne-godine-broju-radnih-dana-i-trajanju-odmora-uc-osno-i-sred-sk-2023-2024.pdf
Kriteriji vrednovanja - RN.pdf
Kriteriji vrednovanja - PN.pdf
RAZVOJNI PLAN 2023.-2024..docx
Edukativni portali |
Obrazovanje |
> MZOS |
> AZOO |
> MATICA MZOS |
Dnevni tisak |
Informatički časopisi |
Ostali časopisi |
« Rujan 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |