« Srpanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
Dodatna nastava iz biologije na Agronomskom fakultetu
U četvrtak, 26.9. 2019., na poziv doc. dr. sc. Željka Andabake iz Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo, učenici 8. razreda u okviru dodatne nastave biologije pod vodstvom učiteljice Biologije Marine Petrin Horvatić i knjižničara Krešimira Petraka posjetili su Vinogradarsko vinarsko pokušalište Jazbina u sastavu Agronomskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu i sudjelovali u znanstvenim radionicama u okviru Europske noći istraživača 2019.
Pokušalište Jazbina je prije svega znanstveno-nastavni poligon i njezina je osnovna zadaća edukacija studenata, budućih stručnjaka, te provedba istraživanja iz područja vinogradarstva i vinarstva. Služi za eksperimentalni rad i zornu nastavu koja je nužna u obrazovanju svakog agronoma.
Vidjeli smo brojne vinograde različitih sorti i saznali da u Hrvatskoj postoji oko 130 autohtonih sorti vinove loze, a većina ih se uzgaja na pokušalištu. Inače postoji oko 10 000 različitih sorata vinove loze na svijetu.
Vidjeli smo kako radi runjača (muljača) za grožđe koja odvaja bobice od peteljki.
U labosu smo gledali smo kroz refraktometar kojim se na osnovu loma svjetlosti određuje postotak suhe tvari u nekom proizvodu. Osim za određivanje stupnja zrelosti ploda služi i za određivanje šećera u moštu, medu, sokovima i slično.
Naučili smo i kako se mjeri kiselost.
Bilo je vrlo zabavno i poučno vidjeti uživo kakvim se metodama služe znanstvenici na Agronomskom fakultetu.