« Srpanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
Projekt Moj Zagreb, tak imam te rad
Germanizmi u zagrebačkom govoru
Tijekom prosinca učenici su istraživali germanizme u zagrebačkom govoru koji se odražava i na nazive omiljenih jela Purgera. U nastavku saznajte što su sve učenici otkrili i jedemo li mi i danas neka od navedenih jela.
Učenici 6. b razreda zainteresirano su se zaustavili pokraj panoa na ulazu u školsku kuhinju. Na njemu su izložene fotografije zagrebačkih jela pa su komentirali njihove nazive i ispitivali se međusobno što su sve od toga jeli. Potom su se okupili i napravili malo istraživanje o purgerskom jelovniku. Pod opširnije pročitajte što su doznali.
Ajnpren ili prežgana juha je jednostavna je juha od brašna i tučenih jaja. U Bavarskoj se najčešće kuhala za vrijeme posta i korizme. Naše su nam bake otkrile da je ova juha pravi lijek!
Pofezle su jako fino starinsko jelo. One su poprženi stari kruh (koji bi inače bacili). Pofezle mogu biti prilog uz neko jelo kao što je cušpajz ili ako želite nešto slatko samo dodate šećer i sad je kolač. Mišljenja naših učenika su sljedeća. Karla: „Ja sam jela i slatke i slane pofezle, ali preferiram slane. Slane pofezle obično jedem za doručak u obliku sendviča. Preporučila bih svima da probaju jer su jako fine i lako se rade.“ Petar: „ Ja mislim da su pofezle jako fino jelo pogotovo slatke i preporučio bi ih svima!“
Cušpajz s faširancima - cušpajz je varivo, tj. juha od povrća. Faširanci su odresci od mljevenog mesa i još nose naziv mesni popečci, mesne polpete, mesni uštipci i dr. Ovo jelo jedemo u školskoj kuhinji i baš nam je fino!
Krautflekice, krpice ili flekice su tjestenina sa zeljem i kobasicama. Popularno je jelo u Austriji i Hrvatskoj. Izrezane su na sitne kvadratiće.
Ajngemahtec se piše isto kako se izgovara. "Eingemachts" je njemačka riječ što u slobodnom prijevodu znači "napravljeno sve zajedno". Njime se nedjeljom kad se obitelj okupila uvijek započinjao ručak. Njega čine manji komadi piletine i iznutrice te ono šta se nađe u vrtu. Ajngemahtec se poslužuje u zimskim, hladnim mjesecima.
Mast na kruhu s paprikom jednostavno je napraviti i zdraviji je nego današnji eurokrem ili kojekakva pašteta.
Šufnudle ili fingernudel je vrsta knedle ili gustih rezanaca. Prave se od raženog ili pšeničnog brašna i jaja.
Cvečnknedli su okruglice ili knedle od šljiva, prave se od tijesta i šljiva, a poznate su u: Hrvatskoj, Grčkoj, Njemačkoj i Poljskoj.
Tripice ili fileki jelo su oko kojeg se stvaraju suprotna mišljenja. Jelo se radi od narezanih goveđih želudaca. Prije su bilo sirotinjsko jelo, a danas se poslužuju i u restoranima.
Palačinke s vajnšatoom su desert koji se pripremi vrlo lako, To su palačinke uz dodatak preljeva od vina i jaja. Prava poslastica! Ovo jelo je podrijetlom iz Njemačke predstavljamo da je jelo došlo ovdje za vrijeme Austro-Ugarske, jelo je veoma ukusno i može se jesti uz slatko i uz slano.
Šnenokli, poznate još kao i žličnjaci od snijega, tradicionalni su hrvatski desert austrijskog podrijetla. U ovom su desertu glavni sastojci jaja i mlijeko, a najukusniji su dobro ohlađeni. Prvi recept za šnenokle napisan je 1747. Napisala ga je Hannah Glasse, engleska spisateljica. Kasnije, 1771. Benjamin Franklin je u jednom svojem pismu izjavio: „At the dinner had a floating island.“ („Za večeru (sam) imao šnenokle.“ Floating island je engleski izraz za šnenokle). Marko iz našega razreda kaže: „Mislim da su šnenokli fine i da imaju dobar okus. Preporučujem drugima jer mislim da bi im se okus šnenokli svidio. Moja ocjena za šnenokli je 9.5,/10.
Na sljedećoj poveznici imate kratak kviz o poznavanju purgerskih izraza i jela.