« Srpanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
Mikroskopiranjem smo obilježili Dane zahvalnosti za plodove Zemlje i Svjetski dan hrane
Učenice 7. razreda su na Dodatnoj nastavi iz biologije prema uputama profesorice Marine Petrin Horvatić pripremile mikroskopske preparate škrobnih zrnaca gomolja ličkoga krumpira i provodnih žila stabljike celera.
Mobitelom su fotografirale mikroskopsku sliku
škrobnih zrnaca - povećanje 120x i provodnih žila - povećanje 80x.
U Službenom listu Europske unije od 30. rujna 2015. objavljena je Provedbena uredba Komisije (EU) 2015/1738 od 21. rujna 2015. o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla - Lički krumpir.
Tako je Lički krumpir zaštićen na europskom tržištu s oznakom zemljopisnog podrijetla - Ministarstvo poljoprivrede.
Temperaturne razlike važan su element u oblikovanju kakvoće ličkog krumpira jer se vegetacija u njemu usporava kada se temperatura tijekom noći značajnije spusti u odnosu na dnevnu temperaturu. Sporija vegetacija ima za posljedicu da krumpir skuplja više suhe tvari.
Ostvaren je ishod učenja D.7.2.
Ciljevi ovog projekta su:
•upoznati učenike s nastajanjem kruha
•ukazati na važnost zdrave prehrane i prednosti ekološke poljoprivrede
•širenje znanstveno-popularne misli u smislu proširivanja opće biološke (prirodoslovne) kulture s naglaskom na biološku raznolikost i održivi razvoj uvažavajući evolucijska i etička načela