preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Kalendar
« Srpanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Tražilica


Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 6. 2010.

Ukupno: 1244317
Danas: 109
Aktivnosti

Dodatna nastava biologije - o šalši

Što je zdravo u šalši istražile su osmašice  u svom vrtu, u praktikumu iz biologije i na internetu.
Što su otkrile - pogledajte i pročitajte sami.
 
Praktičnim i istraživačkim radovima i učenice Dodatne nastave iz biologije podržavaju tradicionalne jesenske svečanosti posvećene ljudskom radu, znanju, zdravlju i tradiciji naših krajeva jer domaće je domaće.
 
U listopadu tradicionalno obilježavamo Dan kruha - Dane zahvalnosti za plodove Zemlje - Svjetski dan hrane, a ove godine i Tjedan zdravog doručka s temom Povrće u doručku.

ŠALŠA – novo jelo na jelovniku za zdravi doručak

  • šalša je niz umaka koji se koriste kao začini za tacos i drugu meksičku i meksičko-američku hranu te kao umaci za čips od tortilje, mogu biti sirovi ili kuhani i općenito se poslužuju na sobnoj temperaturi

Sastojci:

  • 2 kg svježih rajčica (zimi pelati ili Podravkina sjeckana rajčica)
  • 4 češnja češnjaka
  • ½ dcl maslinovog ulja
  • 1 žlica šećera
  • sol i papar po potrebi
  • bosiljak i origano po želji

 

  • korištenje salse kao umaka za stol prvi su popularizirali meksički restorani u Sjedinjenim Državama
  • u osamdesetima su popularne postale šalša u meksičkom stilu s rajčicom, iako neki ljubitelji šalše ne smatraju da su proizvodi iz staklenke pravi šalša cruda , njihova široko rasprostranjena dostupnost i dug vijek trajanja zaslužni su za ogromnu popularnost salse u državama izvan jugozapada, posebno u područjima gdje salsa nije tradicionalni dio kuhinje
  • od 2000-ih slatke šalše koje kombiniraju voće s paprikama poput habanera , škotskog poklopca motora i datila postale su sve popularnije i poslužuju se sa smrznutim desertom, kolačima od sira i kolačima od kilograma
  • u Sjedinjenim Državama salsa se koristi u marinadama , preljevima za salate, varivima i kuhanim umacima
  • osim što prati različita jela od ribe, peradi i mesa, koristi se i kao začin za pečeni krumpir, jela od tjestenine i pizzu

Vrste

  • salsa fresca je svježa salsa napravljena od rajčice i ljute paprike(pico de gallo)
  • salsa verde spravlja se od kuhani rajčica i poslužuje se kao umak ili umak za chilaquiles , enchiladas i druga jela
  •  chiltomate je široko korišteni bazni umak od rajčice i čilija
  • amales se često identificiraju prema vrsti salse kojom su ispunjene, bilo salsa verde, salsa roja , salsa de rajas

Dobre strane šalše

  • 100g šalše sadrži 111,6 kcal
  • Zašto ju je dobro jesti?
    • unosite puno antioksidansa(kemijske tvari koje imaju svojstvo da doniraju elektron slobodnim radikalima, oksidiraju se i tako neutraliziraju reaktivne tvari)
      • kuhana rajčica ima 50% više antioksidansa u odnosu na običnu(sirovu) rajčicu koja sadrži samo 28% antioksidansa
    • šalša ima veliku količinu vitamina C, pola šalice šalše 29% dnevne vrijednosti vitamina C(rajčica je već sama po sebi dobar izvor vitamina C, ali koncentrirani umak od rajčice smatra se izvrsnim izvorom ovog vitamina)
      • vitamin C neophodan je za sintezu mnogih proteina, neurotransmitera, vezivnog tkiva, a također igra ključnu ulogu u imunološkom sustavu i apsorpciji željeza
    • pomaže probavnom sustavu(studija u časopisu Journal of Functional Foods pokazala je da rajčica možda može pojačati aktivnost zdravih bakterija u crijevima)
      • točnije, kuhanjem rajčice poboljšava se ekstrakcija antioksidansa, što omogućava da ti antioksidanti mogu zaštititi od gubitka korisnih probiotičkih bakterija koje žive u crijevima, ali i pojačati njihove blagodat
    • povećava mogućnosti mršavljenja
    • možete zaštiti svoje srce


Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ljiljana Benčec Miklečić   datum: 19. 10. 2021.

 

Ciljevi ovog projekta su:

upoznati učenike s nastajanjem kruha

•približiti im blagovanje kruha i narodne običaje
 
poučiti mlade o kruhu kao izrazu životne i duhovne snage
 
•kvalitetno obrazovati i stvarati nove kulture učenja koja omogućuju dugoročnu izgradnju predmetnih, osobnih i socijalnih kompetencija usmjeravanjem procesa učenja na učenika i njegove interese, samostalan rad i preuzimanje inicijative
 
•upoznati mlade sa žetvenim i ostalim običajima
 

ukazati na važnost zdrave prehrane i prednosti ekološke poljoprivrede

•širenje znanstveno-popularne misli u smislu proširivanja opće biološke (prirodoslovne) kulture s naglaskom na biološku raznolikost i održivi razvoj uvažavajući evolucijska i etička načela

•poboljšanje obrazovnih ishoda i razina postignuća
 
•razvoj složenih vještina i kreativnosti
 
•razvoj kulture rada i učenja s pogreškama
 
razvoj emocionalnog odnosa učenik – priroda
 
razvoj empatije prema problemu gladi u svijetu 
 
Aktivnosti:
  1. Blagoslov kruha i plodova zemlje
  2. Darivanje kruha - simbol obnove i blagostanja
  3. Izložba plodova užeg zavičaja
  4. Izvođenje prigodnih pjesama
  5. Likovni radovi
  6. Literarni radovi
  7. Predstavljanje zavičajne kuhinje
  8. Pripremanje i pečenje  različitih vrsta kruha  i krušnih proizvoda
  9. Uređivanje izložbenog prostora
  10. Prikaz svih aktivnosti učenika roditeljima i uzvanicima
  11. Zajedničko blagovanje kruha i plodova zemlje
  12. Vrjednovanje projekta
  13. Izrada radnog priručnika Dan kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje
Mentalno zdravlje grada Zagreba


 


Logo škole


 


Jelovnik

Školski liječnik


Školska liječnica:

dr. Ljiljana Josipović.

Ordinacija se nalazi na adresi Aleja Lipa 1H, tel: 01/2917-711.

Radno vrijeme:

  • parni datumi - prijepodne,
  • neparni datumi - poslijepodne. 

Arhiva dokumenata




preskoči na navigaciju