"Pitaj? Ne skitaj!" je online savjetovalište NZZJZ-a gdje učenici mogu postavljati pitanja na koja će im odgovor dati stručnjaci za mentalno zdravlje.
« Rujan 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
U sklopu obilježavanja Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, s ciljem upoznavcanja prirodne i kulturne baštine zavičaja i autohtonih dalmatinskih proizvoda, učenici 2. a i 2. b razreda posjetili su tvrtku Stella Mediterranea na Klisu.Tvrtka se primarno bavi proizvodnjom tradicionalnih delikatesnih proizvoda pod brandom Stella Croatica.
Domaćica nas je dočekala ispred zgrade prozivodnje i uvela nas unutra gdje su djeca degustirala tradicionalne dalmatiske slatkiše (arancine, bobiće, ušećerene bademe). Vidjeli su manufakturnu proizvodnju delicija, sve popraćeno edukativnom prezentacijom prilagođenoj školskom uzrastu.
Nakon obilaska glavne zgrade krenuli smo prema etno selu Zagora. Na putu smo vidjeli aroma park gdje su djeca vidjeli smilje, lavandu, ružmarin... Proučavali smo masline, razovarali o berbi, što se od masline proizvodi, za što se koristi maslinovo ulje.
U etno selu Zagora su vidjeli neke prostorije karakteristične za dalmatinski kraj: komin, konobu, spavaću sobu te stare predmete. Domaćica im je pričala o načinu života naših starih, sušenju kadulje, lavande i drugog aromatičnog bilja, vidjeli su mlin, poljodjelski alat, bačve, demežane, škrinje...
Za kraj, učenici su odigrali igru memory s prigodnim eko sličicama te su se počastili integralnim keksima, čajom i sokom. Svako je dijete dobilo diplomu Stelline škole te je svaki razred dobio sadnicu za školsko dvorište.