"Pitaj? Ne skitaj!" je online savjetovalište NZZJZ-a gdje učenici mogu postavljati pitanja na koja će im odgovor dati stručnjaci za mentalno zdravlje.
« Rujan 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
Učenice osmih razreda, u sklopu dodatne nastave kemije, posjetile su laboratorij Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Split kako bi naučile kako i zašto se radi kemijska analiza maslinovog ulja.
Kako prepoznati kategoriju maslinovog ulja, što je peroksidni broj i kako ga odrediti, te kako odrediti udio masnih kiselina, naučila nas je voditeljica odjela Zlatka Knezović dipl.inž. Osim odgovarajućih kemijskih parametara ulje mora imati i dobra senzorska svojstva pa smo u novootvorenoj kušaonici probali nekoliko vrsta ulja kako bi osjetili intezitet pikantnosti, gorčine i voćnosti ulja. Naravno, ponijeli smo maslinovo ulje iz školskog maslinika te analizom utvrdili da pripada kategoriji ekstra djevičanskog maslinovog ulja visoke kvalitete.
Pripremila: Žana Milat, prof.