"Pitaj? Ne skitaj!" je online savjetovalište NZZJZ-a gdje učenici mogu postavljati pitanja na koja će im odgovor dati stručnjaci za mentalno zdravlje.
« Rujan 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
U sklopu teme projektnog dana : Prehrana kao izvor zdravlja, učenici su raznim pokusima pokazali zašto nije dobro unositi veliku količinu soli u organizam.
Kao primjer im je poslužio slani čips kojeg mnogi učenicI, nažalost, toliko vole.
Pokus:
Nekoliko listića čipsa stavili smo u običnu vodu.
Čips je izgubio boju kao dokaz umjetno dodane boje, te je voda postala masna i slana
Inekcijskom špricom uzeli smo 10ml slane i masne otopine te ulili u epruvetu u koju smo prethodno stavili bjelanjak jajeta.
Bjelanjak (bjelančevine) se zgusnuo dodatkom soli, na isti način zgusnu se tj. koaguliraju bjelančevine u našem tijelu unosom veće količine soli.
Na jedan komadić jabuke kapnuli smo malo dobivene slane i masne otopine, a na drugi komadić jabuke kapnuli smo običnu vodu.
Jabuku sa slanom otopinom smo lako prepolovili jer je sol vezala na sebe vodu iz jabuke, dok je jabuku s dodatkom obične vode bilo teže prepoloviti jer je jabuka nabubrila.
Procjenjuje se da prosječan građanin Hrvatske unosi oko 12g soli na dan, što daleko premašuje preporuke Svjetske zdravstvene organizacije prema kojoj dnevni unos ne bi smio biti veći od 5 do 6 grama. Već vam je poznato kako sol potiče žed, zbog toga što 8-10 g kuhinjske soli veže jednu litru tekućine u organizmu. To je razlog zašto ste nakon neke slane večere ujutro kilogram teži. Nisu to masne naslage već vezana voda u organizmu.
Preporuke: