OBILJEŽAVANJE DANA JABUKA
Dan jabuka obilježava se od 1990. godine i to 20. ili 21. listopada na inicijativu organizacije Common Ground iz Londona. Cilj je obilježavanja Dana jabuka ukazati na njezine zdravstvene kvalitete i bogatstvo sorti jabuke. Ubrzo je ova inicijativa prodrla i izvan Velike Britanije pa tako i kod nas.
Prema podatcima Hrvatske gospodarske komore, prosječna potrošnja jabuka po stanovniku u Republici Hrvatskoj iznosi 15 kg godišnje. Jabuka spada među namirnice najkorisnije zdravlju: bogata je vitaminima C, A, E, B1, B2, B6, beta-karotenom, vlaknima, kalijem, kalcijem, fosforom, željezom, magnezijem i ugljikohidratima. U jabuci ima 85-90 % vode pa stoga uspješno gasi žeđ. Također je vrlo korisna za jačanje imunološkog sustava organizma. Učinkovita je u borbi protiv virusa i bakterija i smanjuje rizik pojave raka debelog crijeva.
Jabuka također pozitivno utječe na bubrege, jetru i žuč. Kalcij i fosfor iznimno su zdravi za zube i kosti. Pomažu u sprečavanju karijesa čak bolje nego pranje zuba. Kalij potpomaže gubitku suvišnih kilograma jer potiče izlučivanje viška tekućine iz tijela. Karotin štiti od štetnog utjecaja UV-zraka.
Zbog svega navedenog, neka je sretan Dan jabuka svima! Ne samo na Dan jabuka, nego svaki dan!
Obilježavanje dana jabuka vodi profesorica Sofija Radojčić.
« Listopad 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |