« Ožujak 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
Početkom rujna troje učenika poljoprivrednog programa u pratnji ravnatelja Krešimira Bronića, i profesora Marine Čanić i Eligia Bernobića, zajedno s kolegama iz pulske Gimnazije i Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, te predstavnicima Grada Pule i Azri-a sudjelovalo je u višednevnom posjetu francuskoj pokrajini Midy-Pyrenees .
Nastavak je to suradnje u okviru međunarodnog projekta Comenius na temu „Boškarin s krumpirom“ (Le Boeuf a la patate) čiji su nositelj Grad Pula i grad Villefranche de Rouergue koji već niz godina prijateljuju i uspješno surađuju. Poveznica Pule s tim francuskim gradom je i priča o spomeniku palim hrvatskim vojnicima u 2. svjetskom ratu. Naime, 1943.g., nekoliko desetina silom uvojačenih mladih Hrvata i Bošnjaka u tom se francuskom gradu, u koji su bili dopremljeni, pobunilo protiv nacista. Unatoč hrabroj pomoći stanovnika Villefranchea koji su mlade Hrvate sakrivali, oni su, gotovo do posljednjega, pohvatani i okrutno pobijeni. Kipar Vanja Radauš 1953.g. izradio je skulpturu u spomen na mučenike iz Villefranchea, međutim, spomenik je umjesto u Francuskoj završio na pulskoj Rivi. Više od šezdeset godina nakon krvavoga događaja Francuska je država odlučila trajno i dostojno obilježiti gubilište. Izrađen je njen odljev i Radaušev spomenik konačno je 2006.g. postavljen na mjesto na koje je izvorno bio namijenjen.
U svibnju ove godine predstavnici grada Villefranchea i tamošnje poljoprivredne škole posjetili su Istru i tom prigodom predstavili svoju autohtonu sortu krumpira Segala. Istarska delegacija krenula je na 1500 km dug put u uzvratan posjet s ciljem približavanja i upoznavanja partera s našim autohtonim sortama i tipičnim proizvodima. Naši su učenici održali izlaganje na engleskom jeziku o boškarinu i njegovom značaju za Istru. Francuski prijatelji srdačno su ih primili i ugostili. Posebno je dirljiv bio posjet Spomen – parku, mjestu stradanja naših sunarodnjaka. U posjetu školi Francois Marty u Monteilsu uz bogat domjenak lokalnih proizvoda uslijedila je razmjena darova, voditelj programa i prevoditelj bio je gospodin Ivan Cerovečki koji je bio i jedan od organizatora susreta. Veliko finale bila je zajednička svečana večera na čijem meniju je, naravno, bilo meso boškarin s krumpirima kojeg su priredili učenici Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu. Večeri su nazočili, gradonačelnik i drugi dužnosnici grada. Večer se završila tradicionalnim plesom i svirkom. Idućeg je dan uslijedio i svečani prijem kod gradonačelnika i njegovih suradnika u gradskoj vijećnici. U sklopu susreta naša je delegacija posjetila gradove Toulouse i Albu čije su katedrale pod zaštitom Unesca. Imali su prilike vidjeti prekrasan dvorac s djelima slikara Henria de Toulosouse Lautreca i uživati u ljepotama francuskih parkova. Istarsko je izaslanstvo sudjelovalo na poljoprivrednom sajmu gdje su zajedno s domaćinima predstavili svoj projekt. U posjetu lokalnom imanju, saznali su da se poljoprivrednici pored uzgoja krumpira bavi turizmom i drugim poljoprivrednim granama, tako da se kombinira više djelatnosti tijekom cijele godine kako ne bi bilo praznog hoda i krize u sektorima. To je i kraj svjetski poznatog sira Roquefort, kojemu je posvećen muzej gdje su se uz stručno vodstvo upoznali s poviješću i fazama proizvodnje.
Bilo je to putovanje koje će se dugo pamtiti; srdačnost i širokogrudnost domaćina, želja da se gostu što više pokaže i ponudi najbolje što njegova zemlja nudi, stopljena s pitoresknim krajolikom, ključ je suradnje i prosperiteta kojem treba težiti.
Početkom rujna troje učenika poljoprivrednog programa u pratnji ravnatelja Krešimira Bronića, i profesora Marine Čanić i Eligia Bernobića, zajedno s kolegama iz pulske Gimnazije i Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, te predstavnicima Grada Pule i Azri-a sudjelovalo je u višednevnom posjetu francuskoj pokrajini Midy-Pyrenees .
Nastavak je to suradnje u okviru međunarodnog projekta Comenius na temu „Boškarin s krumpirom“ (Le Boeuf a la patate) čiji su nositelj Grad Pula i grad Villefranche de Rouergue koji već niz godina prijateljuju i uspješno surađuju. Poveznica Pule s tim francuskim gradom je i priča o spomeniku palim hrvatskim vojnicima u 2. svjetskom ratu. Naime, 1943.g., nekoliko desetina silom uvojačenih mladih Hrvata i Bošnjaka u tom se francuskom gradu, u koji su bili dopremljeni, pobunilo protiv nacista. Unatoč hrabroj pomoći stanovnika Villefranchea koji su mlade Hrvate sakrivali, oni su, gotovo do posljednjega, pohvatani i okrutno pobijeni. Kipar Vanja Radauš 1953.g. izradio je skulpturu u spomen na mučenike iz Villefranchea, međutim, spomenik je umjesto u Francuskoj završio na pulskoj Rivi. Više od šezdeset godina nakon krvavoga događaja Francuska je država odlučila trajno i dostojno obilježiti gubilište. Izrađen je njen odljev i Radaušev spomenik konačno je 2006.g. postavljen na mjesto na koje je izvorno bio namijenjen.
U svibnju ove godine predstavnici grada Villefranchea i tamošnje poljoprivredne škole posjetili su Istru i tom prigodom predstavili svoju autohtonu sortu krumpira Segala. Istarska delegacija krenula je na 1500 km dug put u uzvratan posjet s ciljem približavanja i upoznavanja partera s našim autohtonim sortama i tipičnim proizvodima. Naši su učenici održali izlaganje na engleskom jeziku o boškarinu i njegovom značaju za Istru. Francuski prijatelji srdačno su ih primili i ugostili. Posebno je dirljiv bio posjet Spomen – parku, mjestu stradanja naših sunarodnjaka. U posjetu školi Francois Marty u Monteilsu uz bogat domjenak lokalnih proizvoda uslijedila je razmjena darova, voditelj programa i prevoditelj bio je gospodin Ivan Cerovečki koji je bio i jedan od organizatora susreta. Veliko finale bila je zajednička svečana večera na čijem meniju je, naravno, bilo meso boškarin s krumpirima kojeg su priredili učenici Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu. Večeri su nazočili, gradonačelnik i drugi dužnosnici grada. Večer se završila tradicionalnim plesom i svirkom. Idućeg je dan uslijedio i svečani prijem kod gradonačelnika i njegovih suradnika u gradskoj vijećnici. U sklopu susreta naša je delegacija posjetila gradove Toulouse i Albu čije su katedrale pod zaštitom Unesca. Imali su prilike vidjeti prekrasan dvorac s djelima slikara Henria de Toulosouse Lautreca i uživati u ljepotama francuskih parkova. Istarsko je izaslanstvo sudjelovalo na poljoprivrednom sajmu gdje su zajedno s domaćinima predstavili svoj projekt. U posjetu lokalnom imanju, saznali su da se poljoprivrednici pored uzgoja krumpira bavi turizmom i drugim poljoprivrednim granama, tako da se kombinira više djelatnosti tijekom cijele godine kako ne bi bilo praznog hoda i krize u sektorima. To je i kraj svjetski poznatog sira Roquefort, kojemu je posvećen muzej gdje su se uz stručno vodstvo upoznali s poviješću i fazama proizvodnje.
Bilo je to putovanje koje će se dugo pamtiti; srdačnost i širokogrudnost domaćina, želja da se gostu što više pokaže i ponudi najbolje što njegova zemlja nudi, stopljena s pitoresknim krajolikom, ključ je suradnje i prosperiteta kojem treba težiti.
Početkom rujna troje učenika poljoprivrednog programa u pratnji ravnatelja Krešimira Bronića, i profesora Marine Čanić i Eligia Bernobića, zajedno s kolegama iz pulske Gimnazije i Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, te predstavnicima Grada Pule i Azri-a sudjelovalo je u višednevnom posjetu francuskoj pokrajini Midy-Pyrenees .
Nastavak je to suradnje u okviru međunarodnog projekta Comenius na temu „Boškarin s krumpirom“ (Le Boeuf a la patate) čiji su nositelj Grad Pula i grad Villefranche de Rouergue koji već niz godina prijateljuju i uspješno surađuju. Poveznica Pule s tim francuskim gradom je i priča o spomeniku palim hrvatskim vojnicima u 2. svjetskom ratu. Naime, 1943.g., nekoliko desetina silom uvojačenih mladih Hrvata i Bošnjaka u tom se francuskom gradu, u koji su bili dopremljeni, pobunilo protiv nacista. Unatoč hrabroj pomoći stanovnika Villefranchea koji su mlade Hrvate sakrivali, oni su, gotovo do posljednjega, pohvatani i okrutno pobijeni. Kipar Vanja Radauš 1953.g. izradio je skulpturu u spomen na mučenike iz Villefranchea, međutim, spomenik je umjesto u Francuskoj završio na pulskoj Rivi. Više od šezdeset godina nakon krvavoga događaja Francuska je država odlučila trajno i dostojno obilježiti gubilište. Izrađen je njen odljev i Radaušev spomenik konačno je 2006.g. postavljen na mjesto na koje je izvorno bio namijenjen.
U svibnju ove godine predstavnici grada Villefranchea i tamošnje poljoprivredne škole posjetili su Istru i tom prigodom predstavili svoju autohtonu sortu krumpira Segala. Istarska delegacija krenula je na 1500 km dug put u uzvratan posjet s ciljem približavanja i upoznavanja partera s našim autohtonim sortama i tipičnim proizvodima. Naši su učenici održali izlaganje na engleskom jeziku o boškarinu i njegovom značaju za Istru. Francuski prijatelji srdačno su ih primili i ugostili. Posebno je dirljiv bio posjet Spomen – parku, mjestu stradanja naših sunarodnjaka. U posjetu školi Francois Marty u Monteilsu uz bogat domjenak lokalnih proizvoda uslijedila je razmjena darova, voditelj programa i prevoditelj bio je gospodin Ivan Cerovečki koji je bio i jedan od organizatora susreta. Veliko finale bila je zajednička svečana večera na čijem meniju je, naravno, bilo meso boškarin s krumpirima kojeg su priredili učenici Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu. Večeri su nazočili, gradonačelnik i drugi dužnosnici grada. Večer se završila tradicionalnim plesom i svirkom. Idućeg je dan uslijedio i svečani prijem kod gradonačelnika i njegovih suradnika u gradskoj vijećnici. U sklopu susreta naša je delegacija posjetila gradove Toulouse i Albu čije su katedrale pod zaštitom Unesca. Imali su prilike vidjeti prekrasan dvorac s djelima slikara Henria de Toulosouse Lautreca i uživati u ljepotama francuskih parkova. Istarsko je izaslanstvo sudjelovalo na poljoprivrednom sajmu gdje su zajedno s domaćinima predstavili svoj projekt. U posjetu lokalnom imanju, saznali su da se poljoprivrednici pored uzgoja krumpira bavi turizmom i drugim poljoprivrednim granama, tako da se kombinira više djelatnosti tijekom cijele godine kako ne bi bilo praznog hoda i krize u sektorima. To je i kraj svjetski poznatog sira Roquefort, kojemu je posvećen muzej gdje su se uz stručno vodstvo upoznali s poviješću i fazama proizvodnje.
Bilo je to putovanje koje će se dugo pamtiti; srdačnost i širokogrudnost domaćina, želja da se gostu što više pokaže i ponudi najbolje što njegova zemlja nudi, stopljena s pitoresknim krajolikom, ključ je suradnje i prosperiteta kojem treba težiti.